στο κατάστημα HAYAT μικρή Πόλη
Ξένο, Παλαιών Πατρών Γερμανού 23, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Πρώτη επίσκεψη Κυριακή μεσημέρι. Κάτσαμε στις 3.30, παραγγείλαμε ντολμαδάκια, μια σαλάτα Μεσοποταμίας (αγγουροντοματα με καρύδι), μια αλοιφή μουχαμάρα, μιτσβέρι πολίτικο (κολοκυθοκεφτέδες) και κιοφτέ εκμέκ. Τα πρώτα πιάτα (ντολμαδάκια και σαλάτα) ήρθαν μετά από ένα μισάωρο. Έπειτα από μια ώρα και μετά από παράπονα ήρθε το μιτσβέρι και η αλοιφή (λες και την έφτιαχναν εκείνη την ώρα), ενώ ο κιοφτες δεν ήρθε ποτέ. Στις 5.30 αποφασίσαμε να μην περιμένουμε άλλο και ζητήσαμε λογαριασμό. Αρνήθηκαμε το τσάι για κέρασμα. Γενικά πολύ κακη εντύπωση. Ασυνεννοησία μεταξύ σέρβις και κουζίνας, προφανώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλα τα τραπέζια και τα delivery που έρχονταν κάθε λίγο. Ανεξαρτήτως αυτών, τα φαγητά ήταν μέτρια. Θα ξαναπάμε για το τουρκικό πρωινό, για να δώσουμε μια 2η ευκαιρία.
Το επισκεφτήκαμε με αφορμή την επέτειο γάμου. Δοκιμάσαμε τη μελιτζανοσαλατα που φτιάχτηκε ενώπιον μας από μια ευγενεστατη και χαμογελαστή κυρία και ήταν πεντανόστιμη (20 ευρώ), σαλάτα βραστων λαχανικών εποχής που ήταν αναλατη, αλαδωτη και αδιάφορη συνολικά (20 ευρώ), ανιολότι με κατσικίσιο τυρί που ήταν καταπληκτικά (28 ευρώ) και γιουβέτσι με ουρά μόσχου που ήταν επίσης νοστιμότατα (33 ευρώ). Μαζί με ένα ποτήρι κρασί και ανθρακούχο νερό, μας βγήκε 118 ευρώ, άρα 60 ευρώ το άτομο. Η γενική εντύπωση ήταν θετική, χωρίς όμως να μας μείνει αξεχαστη. Σε αυτήν την τιμή θεωρώ ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές στην πόλη, χωρίς να χρειάζεται να βλέπεις και τη φάτσα του Λουτσεσκου, κάποιων ιερέων και άλλων περίεργων που μάλλον είναι θαμώνες.
στο κατάστημα Ηλιόπετρα
Εστιατόριο, Αισχύλου 5, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Χθεσινοαπογευματινή επίσκεψη μετά από 2 έτη. Δεν γνωρίζαμε ότι μεγάλωσε το κατάστημα και πολύ χαρήκαμε γι' αυτό, μια που βρίσκεις πλέον πιο εύκολα τραπέζι. Το φαγητό παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο: πήραμε 1) κολοκυθάκια και βλήτα αχνιστά με πουρέ γλυκοπατάτας και κρέμα μυζήθρας, 2) ταραμάς λευκός με καβουρόψυχα, 3) μαγιάτικο, σπανάκι και τηγανιτή σελινόριζα, 4) σκουμπρί φρέσκο με ρεβυθάδα και 5) σαρδέλα γούνα με μια πάστα από ένα ισπανικό αλλαντικό που δεν συγκράτησα και αμπελοφάσουλα με μελιτζάνες. Συνοδεύσαμε με ένα ποτήρι ροζέ κρασί και ένα 200άρι τσιπουράκι. Όλα ήταν θεσπέσια! Η δε τιμή 85 ευρώ για 4 άτομα. Από τα must της πόλης.
Σάββατο βράδυ, επίσκεψη χωρίς κράτηση, πεινασμένοι επιστρέφοντας από ημερήσια εκδρομή για μπάνιο. Άμεσα βολευτήκαμε, καθώς δεν υπήρχε πολλή κίνηση. Επιλέξαμε από τον ενδιαφέροντα κατάλογο: σαλάτα ρόκα με τυράκι και ροδάκινο (δροσερή, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα τσικ πιο αλμυρό, ίσως κάποιο άλλο είδος τυριού), ντολμαδάκια καπνιστά σε σουβλάκι με τζατζίκι (νόστιμα, μα όχι τόσο γκράντε όσο ακούγονται), γύρος σαρδέλας σε πίτα από χαρούπι με σάλτσα ντομάτας (το καλύτερο πιάτο, αν και λίγο παραπάνω καυτερό για τα γούστα μας) και γαρίδες σαγανάκι (αδιάφορο πιάτο, ιδίως μετά το κάψιμο από το γύρο σαρδέλας). Ήπιαμε μια μπίρα και ένα ποτήρι κρασί μαλαγουζιά (=8,5 ευρώ). Το σύνολο πληρώσαμε 65 ευρώ. Χορτάσαμε δεν λέω, μα δεν μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.
Είμαστε πελάτες του συγκεκριμένου μαγαζιού από τότε που άνοιξε. Το επισκεπτόμαστε σχεδόν κάθε φορά που αλλάζει μενού. Το καλοκαιρινό μενού του 2024, λοιπόν, μάς άφησε εξαιρετικά ικανοποιημένους. Στη μέση βάλαμε δροσερή σαλάτα με κολοκυθάκια με χόρτα και κεφίρ, και καλό σαγανάκι λαδοτύρι με μαρμελάδα (θα μπορούσε να μην είναι τόσο γλυκιά). Από κυρίως πήραμε λαυράκι με βλήτα και σάλτσα ντομάτας με κάπαρη κι ελιές, καθώς και καλαμάρι με φακές μπελούγκα, βίγκαν μπέικον και μια σος τυριού. Αμφότερα ήταν εξαιρετικά! Μαζί με ένα ποτήρι κρασί και μια μπίρα πληρώσαμε 64 ευρώ. Ελαφρώς τσιμπημένες οι τιμές σε σχέση με την τελευταία φορά, αλλά το άξιζε με το παραπάνω!
στο κατάστημα Μιμόζα
Λοιπά, Διός 52, Αμπελόκηποι, Ν. Θεσσαλονίκης
Αγαπημένο στέκι στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Με ανοιχτωσιά, ησυχία, ωραίες μουσικές, ποτά και νόστιμα σνακς! Σε σαββατοβραδινή επίσκεψη για πάρτυ γενεθλίων ενηλίκου, πέρα από τα κοκτέιλ και τις μπίρες, επιλέξαμε pinsa μαργαρίτα και πεπερόνι. Έγιναν ανάρπαστες και ζητήσαμε επανάληψη αβλεπί.
Επίσκεψη μετά από καιρό στο εν λόγω μαγαζί, που μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Δοκιμάσαμε κολιό φιλετάκι με βλήτα και ταραμά (θεσπέσιο), αγγουράκια με γιαούρτι και φράουλες τουρσί (δροσιστική σαλάτα, ό,τι πρέπει για τη ζέστη), πατατούλες με μια μαγιονέζα άλλο πράμα και καπνιστή ρέγγα και τέλος, ψητό θράψαλο με φάβα και κρεμμυδάκια στη σχάρα (αλλού)! Όλα αυτά με ένα ποτήρι ροζέ κρασί και μια μπίρα μικρής ζυθοποιίας 55 ευρώ. Εννοείται πως θα ξαναπάμε και εννοείται πως είναι στο τοπ-10 της πόλης!
στο κατάστημα Χαλέπι
Μεζεδοπωλείο, Φιλίππου 11, Βέροια, Ν. Ημαθίας
Πρώτη επίσκεψη στο σχετικά νέο μαγαζάκι στον εμπορικό πεζόδρομο της Βέροιας. Νομίζω ότι με την προσθήκη αυτή αναβαθμίζεται η πόλη, καθώς μέχρι πρότινος τέτοια πιάτα μπορούσες να βρεις ευκολότερα στη Θεσσαλονίκη. Δοκιμάσαμε γιαουρτλού, χοιρινά μάγουλα με ζυμαρικά, φάβα, πατάτες με σως πιπεριάς, ζυμαρικά με μανιτάρια και ταχίνι, όλα ήταν πεντανόστιμα. Μπράβο στον σεφ Γιώργο (γνωστό από τη θητεία του στο Σέμπρικο) που γύρισε στην πόλη του και ξεκίνησε να μεγαλουργεί!
στο κατάστημα La Sirena
Ξένο, Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου 13, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Ενώ τα περισσότερα μαγαζιά βαρούσαν μύγες Δευτέρα βράδυ, το συγκεκριμένο είχε κόσμο στον εξωτερικό χώρο. Επιλέξαμε τρία tacos (ένα vegetarian, ένα με τηγανητό καλαμάρι και ένα με μπακαλιάρο), ήταν όλα ενδιαφέροντα και αρκετά νόστιμα. Το ceviche ήταν καλό, αλλά επιδέχεται βελτίωσης. Το ίδιο ισχύει και για τα Churros. Όλα αυτά μαζί με μια μπίρα και ένα aperol spritz στα 48 ευρώ. Θετικές συνολικά οι εντυπώσεις. Την επόμενη φορά θα κάνουμε skip το ceviche και θα πάρουμε 1-2 tacos παραπάνω!
Επίσκεψη Σάββατο μεσημέρι Γενάρη. Κάναμε κράτηση, αλλά απ' ό,τι φάνηκε, δεν χρειαζόταν, καθώς ήμασταν οι 3 μας. Περίεργο σημάδι. Καλωσόρισμα με μανιταρόσουπα και ψωμάκι, ελαιόλαδο και ρίγανη. Νόστιμα. Πήραμε μισές μερίδες (ενδιαφέρουσα δυνατότητα) μπουρανί, που είναι τοπικό risotto και ντάκο γαρίδας. Το πρώτο ήταν εξαιρετικό, το δεύτερο όχι. Το ζυγούρι με τραχανά ήταν νοστιμότατο, αν και αποδείχθηκε λίγο βαρύ στη συνέχεια της ημέρας. Αντίθετα, κάτι δεν πήγε πολύ καλά με το ραβιόλι με σολωμό, που εντάσσεται στο εορταστικό μενού και ήταν απογοητευτικό. Δεν ξέρω αν τα έχουν καταψύξει και τα αποψύχουν για να τα μαγειρέψουν, πάντως ο σολωμός σίγουρα είχε άσχημη γεύση. Το επισημάναμε στον σερβιτόρο, ωστόσο δεν είδαμε καμία απόκριση. Ούτε γλυκό κεράστηκε, ούτε τίποτε. Φύγαμε με ανάμεικτα συναισθήματα. Όλα τα παραπάνω με 4 ποτήρια κρασί (τρομερή ποικιλία σε επιλογές) κόστισαν 80 ευρώ.
στο κατάστημα χαρούπι
Εστιατόριο, Δόξης 4, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Απρογραμμάτιστη επίσκεψη Κυριακή απόγευμα. Βρήκαμε τραπέζι χωρίς κράτηση. Παραγγείλαμε χόρτα σχάρας με χαλούμι (ορισμένα κοτσάνια έπρεπε να κοπούν), φάβα με φακές και φασόλια (υπήρχε γύρω της μπόλικο νερό-ζουμί, που δεν δικαιολογούνταν από το λεμονάκι), λαυράκι σωτέ (δεν μύριζε και φρεσκάδα) και κεφτέδες σχάρας (ήταν απλά ΟΚ, η γιαγιά μου έφτιαχνε καλύτερους). Όλα αυτά μαζί με δύο ποτήρια κρασί και 200ml ρακή μάς κόστισαν 80 ευρώ. Τους επισημάναμε ιδίως την αστοχία με τη φάβα και το παραδέχθηκαν ότι κάτι δεν πήγε καλά και μας κέρασαν μία ρακή ακόμη (δεν την πειράξαμε, γιατί είχαμε πιει ήδη αρκετά). Μέτριες οι εντυπώσεις παρά το μεγάλο hype που γνωρίζει το μαγαζί.
Τυχαία το βρήκα στον δρόμο μου μετά από ένα απογευματινό σουλατσάρισμα στην "ανανεωμένη" Πλατεία Βικτωρίας. Είδα αρκετό κόσμο να περιμένει και σε συνδυασμό με την εκτίμησή μου στη γεωργιανή κουζίνα, έκατσα κι εγώ στην ουρά. Οι περισσότεροι έπαιρναν ψωμιά για το σπίτι, τύπου λαβάς (1 ευρώ). Ευτυχώς όταν ήρθε η σειρά μου, μόλις είχε βγει ένα ζεστό χατσαπουράκι (3 ευρώ), το οποίο επιβεβαίωσε τις αυξημένες προσδοκίες μου.
Ήθελα πολύ να επισκεφτώ το συγκεκριμένο μπιστρό λόγω των θετικών κριτικών που έχω διαβάσει. Η ευκαιρία δόθηκε ένα Σάββατο μεσημέρι που βρεθήκαμε ανατολικά. Καθίσαμε μέσα κατόπιν κράτησης. Παραγγείλαμε για τη μέση πίτες "τραβηχτές" με σφέλα (εξαιρετικές), πατατοσαλάτα (πολύ καλη), πεκορίνο με λάδι τρούφας (πώς γίνεται να μην είναι νόστιμο ένα τέτοιο πιάτο;!) και για κυρίως μπιφτέκι λαχανικών με έναν υπέροχο πουρέ και μια χοιρινή καπνιστή μπριζόλα με συνοδευτικό ένα πολύ νόστιμο λαδάκι με μουστάρδα. Αποκορύφωμα το γλυκάκι, ένας σιμιγδαλένιος χαλβάς με πορτοκάλι και δυόσμο! Απόδειξη το πώς ένα απλό γλυκό μπορεί να απογειωθεί γευστικά. Όλα μας άρεσαν πολύ! Οπως μας άρεσε και η τιμή: 40 ευρώ για όλα αυτά συνοδεία αποστάγματος. Θα ξαναπάμε!