Προφίλ του χρήστη Gavius Apicius

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Μέλος από 30/07/2021
Περισσότερα στοιχεία προσεχώς :-)

Εικόνες (9)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Γλυκιά Pizza υπό προοπτική (πολύ καλή)
[εικόνα]
Γλυκιά Pizza (πραλίνα, άχνη, cookies)
[εικόνα]
Pizza Special & Margherita (αμφότερες πολύ καλές)
[εικόνα]
Ταλιατέλες με μανιτάρια
[εικόνα]
Μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα με ψητές πατάτες και μαύρο σινάπι
[εικόνα]
Linguine με μελάνι σουπιάς και χτένια (πολύ καλό)
[εικόνα]
Saltimbocca ala Romana (εξαιρετικό)
[εικόνα]
Ραβιόλι με σπανάκι και μανούρι (πολύ καλό)
[εικόνα]
Saltimbocca με κοτόπουλο (εξαιρετικό)

Σχόλια (28)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Gavius Apicius
στο κατάστημα Salumeria del Greco Μεζεδοπωλείο, Ολύμπου 82, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Ωραίος χώρος εσωτερικά, με χαλαρό κλίμα, σβέλτο και ευγενικό προσωπικό. Στα του φαγητού, τίποτα το αξιομνημόνευτο. Δοκιμάστηκε, 1) ποικιλία τυριών-αλλαντικών (μια χαρά, ένα chutney - σαν τα δεκάδες βαζάκια στα ράφια στον τοίχο - ίσως έδινε κάτι έξτρα), 2) σαλάτα με ντοματίνια, κρίταμο και ντάκο (flat γεύση, όχι κάτι το ιδιαίτερο), 3) τηγανιά κοτόπουλο (όχι καλό, το κοτόπουλο κάπως σκληρό, κάτι επίσης πίκριζε στην επίγευση, ίσως λόγω κατάχρησης κάποιου μπαχαρικού, ενώ η πίτα στον πάτο του πήλινου ήταν ανούσια, 4) πίτα με μυζήθρα και μέλι (απλά οκ), 5) αλοιφή Καισαρείας (το καλύτερο πιάτο, γεμάτη γεύση, το chili τόσο-όσο), 5) σουτζουκάκια Σμυρνέικα (καμία ένταση στη σάλτσα και το σουτζουκάκι, ο πουρές περισσότερο μου θύμισε πατημένες πατάτες γιαχνί).

Τα παραπάνω συν μια φιάλη κρασί λευκό μαλαγουζιά-Chardonnay (καλό), 73€. Το μαγαζί έχει μεγάλο potential, ανεκπλήρωτο προς το παρόν λόγω των άνευρων γεύσεων.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Ikigai [νεκροταφείο] Ξένο, Αγορά "Μοδιάνο", Ερμού 24 & Βασιλέως Ηρακλείου 33, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Μάλλον μεταφέρθηκε στην Βεροίας, στο πρώην Mahalo.
Gavius Apicius
στο κατάστημα feyrouz Ξένο, Μητροπόλεως 125 & Νικηφόρου Φωκά 10, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Πρόσφατη δοκιμή αφού περνούσα αρκετές φορές απέξω. Δοκιμάστηκαν λαχματζούν feyrouz (ωραίο και καυτερό τόσο όσο), πεϊνερλί κούσμπασι (μια χαρά) και με παστουρμά (πολύ καλό!). Αν ήταν ένα 10-20% μεγαλύτερο σε μέγεθος θα ήταν το απόλυτο value όσον αφορά κόστος/γεύση. Τώρα είναι οκ για μια δοκιμή, αλλά όχι για συνέχεια. Προτείνεται ως μερακλίδικο και διαφορετικό.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Ο Μίμης Γυράδικο, Αγίου Δημητρίου 126, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Oldschool γυράδικο χωρίς φανφάρες. Γύρος χοιρινός απ' όλα (as it should be) σε ψωμάκι και πίτα. Γεναιότατη ποσότητα γύρου, χαμηλός σε λίπος, καθόλου αλμυρός. Το μέγεθος συνολικά άνω του μέσου, αλλά λόγω της μη λιπαρότητας, τρως 2 για πλάκα. Έξτρα βαθμοί για τις χεράτες πατάτες που δείχνουν μεράκι. Προτείνεται 100%.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Overoll Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Αγίας Θεοδώρας 15, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Πρόσφατη δοκιμή σε αλμυρά (x2) και γλυκά (x2) παρασκευάσματα. Γενικά το επίπεδο στην πόλη έχει ανέβει εδώ και ένα χρόνο, οπότε δύσκολος ο ανταγωνισμός.

Συνολικά η ζύμη σε όλα πολύ καλή. Θεωρώ οτι και σκέτο τρώγεται πολύ ευχάριστα. Απο αλμυρά δοκιμάστηκαν με ζαμπόν-γραβιέρα και λουκάνικο. Μια χαρά και τα 2 με το δεύτερο να είναι κάπως καλύτερο γευστικά.

Στα γλυκά δε τα πήγε τόσο καλά. Το pistachio είχε μια μίξη με δύο πραλίνες, στο κέντρο ήταν μια απροσδιόριστη λευκή με πολύ flat γεύση και στις δύο άκρες ήταν η πραλίνα φυστίκι, η οποία ήταν πολύ καλή αλλά συνολικά λίγη σε ποσότητα. Το No 1 παραμένει για εμένα το αντίστοιχο του 72Η με διαφορά. Τελευταίο δοκιμάστηκε το cheescake, το οποίο ήταν απογοήτευση. Γέμιση με το σταγονόμετρο. Πάλι η γέμιση ήταν σε 2 φάσεις, με τα άκρα να έχουν την γέμιση μαρμελάδα (οκ) και το κέντρο γέμιση με κρέμα μασκαρπόνε (?).

Δεν έχω δοκιμάσει το κεντρικό της Αθήνας, αλλά αμφιβάλλω αν είναι στα ίδια standards. 72H, Senol, παραμένουν πολύ καλύτερα.
Gavius Apicius
στο κατάστημα KORU Εστιατόριο, Ολύμπου 15, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη Οκτώβρης '23, βράδυ καθημερινής με το μαγαζί γεμάτο. Βρήκαμε το τελευταίο διαθέσιμο τραπέζι, στο εσωτερικό του μαγαζιού. Πρώτη εντύπωση όχι η καλύτερη, μιας και η μουσική (παράξενο ποτ-πουρί το οποίο βελτιώθηκε προς το κλείσιμο της βραδυάς) ήταν σε επίπεδα που έπρεπε είτε να παρακολουθείς τα χείλη των διπλανών σου ή να πεις ένα-δύο 'Εεε..;' για να μπορείς να ακολουθείς μια συζήτηση.

Στα του φαγητού δοκιμάστηκαν τα εξής:
• Γαρίδες με μπέικον προβατίνας. Οι γαρίδες απλώς οκ, χωρίς κάποια ιδιαιτερότητα. Το μπέικον προβατίνας εξαιρετικό και εμπνευσμένο. Ίσως το καλύτερο στοιχείο της βραδυάς.
• Βιολογική σαλάτα. Ενδιαφέρουσα πρόταση, αν και προσωπικά μου φάνηκε λίγο 'πάνω' στο θέμα της γλυκήτητας. Οι υπόλοιποι της παρέας την βρήκαν οκ.
• Σεβίτσε μυλοκόπι. Καλό πιάτο, στα πρότυπα που θα βρείτε σε αρκετά πλέον εστιατότρια, η πόσοτητα πάντως ήταν πραγματικά πολύ μικρή.
• Τραχανάς καπνιστός. Πολύ άνευρο πιάτο. Ουσιαστικά ήταν τραχανάς με καπνιστή πάπρικα, μικρή πόσότητα μανιταριών που συνολικά χάνονταν και κρέμα τυρί την οποία ανακάτευες με τα υπόλοιπα στοιχεία. Χωράει μεγάλη βελτίωση.
• Φιλέτο ψαριού σωτέ. Χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον. Το φιλέτο ήταν κάπως 'κάτω' στο ψήσιμο και ζητήθηκε από το προσωπικό αν γίνεται να περαστεί ξανά. Το πιάτο γύρισε αυτή τη φορά στο σωστό βαθμό, όμως μετά από 30 και πλεόν λεπτά.

Στα αρνητικά θα σημειώσω την έλλειψη ψωμιού (το οποίο χρεώνεται επιπλέον...), όπως και τα ψήγματα έπαρσης στις/στα αντιδράσεις/σχόλια του προσωπικού. Τιμή για τα παραπάνω, συν μια φιάλη Παρπαρούσης, στα 91€. Δεν θα επιδιώξω να επιστρέψω σύντομα, ιδίως μετά τα γελοία περιστατικά undercover σχολίων από μεριάς των ιδιοκτητών.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Overoll Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Αγίας Θεοδώρας 15, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επιτέλους ανοίγει κι εδώ. Από ότι φάνηκε απέξω είναι σχεδόν έτοιμο, ίσως και εντός του μήνα; Να δούμε αν θα ανεβάσει κι άλλο το επίπεδο στην πόλη.
Gavius Apicius
στο κατάστημα η βρωμιάρα Βρώμικο, Συγγρού 7, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Δοκιμή στο αρκετά hyped μαγαζί Σεπτέμβρη '23. Αναμονή όχι και τόσο μεγάλη (10' για 2 σάντουιτς), αλλά αυτό ίσως να οφειλόταν στο ότι ήταν μια τυπική καθημερινή. Θεωρώ ΣΚ άνετα πηγαίνει στο μισάωρο...Στα του φαγητού δε μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Δοκιμάστηκε το skinny++ που επί της ουσίας είναι το απλό skinny (πανσέτα, ρόκα, παρμεζάνα) με έξτρα μαγιονέζα και καρότο (;). Η πανσέτα περίεργη (ίσως παίζουν με ηλεκτρική ψησταριά), δεν ικανοποίησε. Τα υπόλοιπα υλικά απλά οκ, με την μαγιονέζα να καπελώνει λίγο. Μέγεθος μια χαρά, και με την τιμή είναι καλό VFM. Ίσως επανέλθω για άλλα σάντουιτς, πάντως το 'Gourmet Street Food' το ψάχνω ακόμα στο συγκεκριμένο...
Gavius Apicius
στο κατάστημα PizzAti Πιτσαρία, Βελίκα, Ν. Λάρισας
Δοκιμή Αύγουστο '23. Νέο μαγαζί στην περιοχή, ενδιαφέρουσα επιλογή γενικά. Επί της ουσίας πρόκειται για καντίνα στο πλάι του δρόμου, με κάποια stand όπου μπορείς να φας στο όρθιο, ή να περιμένεις την παραγγελία σου. Στον κατάλογο αποκλειστικά 4 πίτσες: 3 αλμυρές (Special, Margherita, χωριάτικη) και 1 γλυκιά (πραλίνα, άχνη, cookies, με δυνατότητα προσθήκης και φυστικοβούτυρου).

Δοκιμάστηκαν οι 2/3 αλμυρές (Special, Margherita) και η γλυκιά, χωρίς την υπερβολή του φυστικοβούτυρου. Το ζυμάρι ωρίμανσης, υφή λαστιχωτή όπως πρέπει. Οι πίτσες ψήνονται σε μικρό θολωτό φούρνο υγραερίου. Τα toppings μια χαρά, χωρίς εξάρσεις. Κόστος 6€ ανά πίτσα, μέγεθος ~ ατομικής θα έλεγα.

Πολλά υποσχόμενο μαγαζί, σωστή προσέγγιση σε αυτό που πουλούν, επαγγελματική και ευγενική συμπεριφορά. Ακόμα βρίσκει τα πατήματα του γενικά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό, κλάσεις πάνω από τα στάνταρ της περιοχής.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Next Door by L'Albero [νεκροταφείο] Εστιατόριο, Φιλίππου 13, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη Ιούλιο 2023. Οι προσδοκίες υψηλές, έχοντας επισκευφθεί το διπλάνο μαγαζί πολλάκις. Χώρος πανέμορφος, άνετο κλίμα, υποδειγματικό και επαγγελματικό σέρβις. Στα του φαγητού δοκιμάστηκαν τα εξής:
• Σαλάτα κινόα - δροσερή, μια χαρά για ξεκίνημα
• Πατάτα οφτή με τσίρο και ταραμά - ενδιαφέρουσα ιδέα, κάπως μπερδεμένες οι γεύσεις
• Σεβίτσε λαβράκι - γευστικότατο και πανέμορφο πιάτο
• Νιόκι με καραβιδόψιχα - τα νιόκι στα πρότυπα του διπλανού μαγαζιού, η καραβιδόψιχα κάπως αλμυρή, το πάντρεμα των γεύσεων με ερωτηματικό
• Ρύζι μπασμάτι με γαρίδες και guanciale - πολύ ωραίο πιάτο
• Μάγουλα μυλοκόπι (αν θυμάμαι σωστά) - αδιάφορο πιάτο

Τα παραπάνω συν 2 ούζα, 3 ποτήρια κρασί και κάτι σόδες, νερά κ.λπ. 130€. Στο τέλος κεράστηκε limoncello και μαστίχα. Οι τιμές αναμενόμενες για το μαγαζί. Οι προσδοκίες δεν εκπληρώθηκαν στο ακέραιο, η σύγκριση με το δίπλα μαγαζί αναπόφευκτη, αλλά η αλήθεια είναι πως το fusion που επιχειρήθηκε σε κάποια πιάτα, είναι δυσκολότερο σε σχέση με μια καλά εκτελεσμένη κοπή κρέατος. Η προσφερόμενη ποιότητα πάντως, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το άδειο μαγαζί που συναντήσαμε και συναντώ τις περισσότερες φορές που περνάω από την περιοχή. Ίσως επανέλθω για επαναληπτική δοκιμή.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Ο Πλάτανος [νεκροταφείο] Ταβέρνα, Νικήτη, Ν. Χαλκιδικής
Επίσκεψη βράδυ Παρασκευής Ιουλίου 2023. Παρέα 4 ατόμων καθίσαμε στον στεγασμένο εξωτερικό χώρο του μαγαζιού, γιατί τα υπόλοιπα τραπέζια ήταν reserve. Χώρος πολύ προσεγμένος, σε γραφικό χωριό. Όσον αφορά τα του φαγητού, επιβεβαιώνω ότι το μαγαζί προσπαθεί να προωθήσει μια γκουρμέ - που έχει χιλιοφορεθεί πλέον - προσέγγιση, που δυστυχώς δεν μπορεί να υποστηρίξει. Παραγγείλαμε τα κάτωθι:

• Τριλογία αλοιφών (καπνιστή φέτα, πικάντικο τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα). Το πιο ενδιαφέρον πιάτο.
• Ντολμαδάκια. 7 κομμάτια από ντολμαδάκια που σε μέγεθος, τα 2 κομμάτια αντιστοιχούσαν σε 1 κανονικό.
• Σαλάτα με διάφορα λαχανικά, σύκο, κάποιο τυρί που μου διαφεύγει και μαρμελάδα η οποία καπέλωνε τα πάντα.
• Νιόκι ραγού. Το ραγού οκ, τα νιόκι θύμισαν σε ύποπτο βαθμό τα κατεψυγμένα νιόκι που κάποιος μπορεί να βρει σε μεγάλα supermarket.
• Κοτόπουλο ταλιάτα. Το ταλιάτα απλά για εντυπωσιασμό θαρρώ, το κόψιμο ήταν απλά σε μεγάλες λωρίδες. Επίσης, το πιάτο επιστράφηκε γιατί παρατηρήθηκαν κάποια ελαφρώς ροζ σημεία στο εσωτερικό, τα οποία ήταν οι σύνδεσμοι σύμφωνα με την μετρ/Chef de partie (;) του μαγαζιού. Μας ετοίμασαν δεύτερο κομμάτι, το οποίο ήταν μια χαρά και αρκετά ζουμερό.
• Rib-eye με πουρέ καρότου. Το κρέας ψημένο όπως ζητήθηκε και αρκετά γευστικό. Το κόστος των 20€ δεν δικαιολογούσε το μέγεθος πάντως. Ο πουρές απλά οκ, χωρίς εξάρσεις.

Τα παραπάνω συν 2 μισόλιτρα λευκό κρασί, 1 σόδα, 1 αναψυκτικό, 100€. Δυστυχώς δεν έπεισε το μαγαζί και δύσκολα θα το προτιμήσουμε εκ νέου. Υπάρχει σαφώς δυνατότητα να γίνουν καλά πράγματα, αρκεί να αφήσουν στην άκρη τους νεωτερισμούς και τις φανφάρες.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Κατσαμάκα Ψητοπωλείο, Αυγερινού 18-20, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη Ιούνιο 2023. Μπιφτέκι μοσχαρίσιο με αυγά (ωραία), κοντοσούβλι χοιρινό (εξαιρετικο, πολύ σωστά ψημένο), σαλάτα μαρούλι (με άνιθο, όχι μεγάλος φαν), αλοιφή πάπρικα (δεν ήταν καλή, καταλάβαινες πολύ περισσότερο την μουστάρδα από ότι πρέπει). Τιμές λογικές. Αξίζει συνολικά για κρέας, θα δοκιμάσω και τα υπόλοιπα του καταλόγου.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Cevicheria [νεκροταφείο] Bar-Restaurant, Αγορά "Μοδιάνο", Ερμού 24 & Βασιλέως Ηρακλείου 33, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Πρόσφατη επίσκεψη, η δεύτερη συνολικά. Δοκιμάστηκαν τα εξής:
1. Ebi rolls. Ασφαλής επιλογή για sushi. Γευστικό, αλλά ήθελε λίγο παραπάνω προσοχή στο τύλιγμα, γιατί τα μισά κομμάτια είχαν ανοίξει στην βάση με αποτέλεσμα να διαλύεται όταν το παίρνεις.
2. Εl classico ceviche. Πολύ ωραίο, ισορροπία στη γεύση. Το λαβράκι πολύ καλό, αν και πέτυχα λέπι σε κομμάτι, το οποίο παραβλέπεται.
3. Taquitos με καλαμάρι. Ενδιαφέρουσα επιλογή. Αν δεν χαλάει κάποιον το uber-τηγανητό του ζητήματος, μια χαρά. Η σως ταίριαζε μια χαρά στο σύνολο.
4. Pulpo. Για εμένα το highlight. Το χταπόδι άρτιο ταίριαζε απόλυτα με την teriyaki με το τσίλι. Έπαιρνα άνετα και ενα στο χέρι φεύγοντας.

Δοκιμάστηκαν και 2 cocktail (Mandeska, Poco Loco) τα οποία είχαν ενδιαφέρον, αλλά δεν εντυπωσίασαν.

Τιμολογιακά τα άνωθεν 66€. Σέρβις υποδειγματικό και ευγενικό. Ενδιαφέρουσα η συνομιλία με τα παιδιά για το concept του μαγαζιού και για μελλοντικές ιδέες τους. Προτείνεται αν δεν ξενίζει σε κάποιον το menu, μιας και δύσκολα θα βρει κάπου αντίστοιχες γεύσεις.
Gavius Apicius
στο κατάστημα RAW Fast food, Φιλελλήνων 51, Λάρισα, Ν. Λάρισας
Δοκιμή Μάιο 2023. Άρρωστο smashed burger...σίγουρα για τα δεδομένα της πόλης είναι εύκολα no1, αλλά μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσα και προτάσεις από Θεσσαλονίκη. Πέραν του πολύ καλού μπιφτεκιού και του brioche bun, κατά πάσα πιθανότητα τα rings (και σίγουρα οι πατάτες) δεν φτιάχνονται in-house, αλλά προσωπικά δε με ενόχλησε καθόλου. Ειδικά με τις δεύτερες δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα, παρουσία του burger. Ο συνδαιτυμόνας πρότεινε και άλλα πιάτα (hot dogs, wrapped, κ.λπ.) που κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα ποιότητας και τα οποία θα δοκιμαστούν σε άλλη επίσκεψη. Self sevice, τιμές λογικές. Προτείνεται.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Το στέκι Ταβέρνα, Παύλου Μελά 9, Τρίλοφος, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη μεσημέρι Κυριακής Φεβρουαρίου έπειτα από κράτηση που προηγήθηκε. Η αρχική εικόνα που σχηματίστηκε από την τηλεφωνική κράτηση δεν ήταν και η καλύτερη, λόγω της bossy κυρίας στη γραμμή. Παρόλα αυτά η εικόνα αυτη καταρρίφθηκε κατά την επίσκεψη, μιας και όλοι οι εργαζόμενοι ήταν εξαιρετικά ευγενείς και εξυπηρετικοί.

Παρέα 4 ατόμων, δοκιμάστηκαν τα ακόλουθα:
• Ποικιλία βραστών λαχανικών εποχής - δεν δοκίμασα, μου είπαν ότι ήταν καλά.
• Τηγανητές πατάτες - μεγάλη ποσότητα, χεράτες και γευστικές.
• Πάπρικα αλοιφή - πολύ καλή, συνόδευσε εξαιρετικά το κρέας.
• Ταλαγάνι - τυπικό, μια χαρά.
• Πανσέτες - λεπτοκομμένες και ψημένες μαεστρικά.
• Μπιφτέκι μοσχαρίσιο - ψημένο πολύ σωστά, γευστικό ίσως φανεί αλμυρό σε κάποιους.
• T-bone - μερίδα 1kg, ψημένο medium, πολυ γευστικό, οι γαρνιτούρες (ρύζι και μακαρονοσαλάτα κάπως άστοχες), οι δύο σως που συνόδευαν στα dips (μια BBQ και μια καυτερή μάλλον με πιπεριά φλωρίνης) πολύ καλές.
• Κρασί χύμα - μια χαρά.

Κόστος περί τα 120€ (40€/άτομο). Στο τέλος κεράστηκε και γλυκό (παγωτό, μια μορφή αποδομημένου μιλφέιγ και σοκολατόπιτα) πολύ ωραίο στο σύνολό του.

Συνολική εικόνα πολύ καλή. Αν και το περιβάλλον ειναι αρκετά θορυβώδες όπως ανέφεραν και προηγούμενοι, το φαγητό ανταμείβει σίγουρα. Value for money ικανοποιητικό. Αξίζει μια επίσκεψη.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Αρχοντικό Ταβέρνα, Πορταριά, Ν. Μαγνησίας
Επίσκεψη Φεβρουάριο 2023, Κυριακή με πολύ κόσμο στο Πήλιο και δη στην Πορταριά. Προηγήθηκε κράτηση το πρωί με ώρα επίσκεψης τις 16.00 για παρέα 6 ατόμων και παρά την κίνηση της ημέρας, οι ιδιοκτήτες κατάφεραν και μας βρήκαν τραπέζι.

Δοκιμάστηκαν τα εξής:
• Σαλάτα χόρτα εποχής (καλά)
• Σαλάτα με βραστά λαχανικά (πολύ καλή και με ποικιλία)
• Τυροκαυτερή δική τους (πολύ καλή)
• Μανιτάρια με γέμιση τυριών (πολύ καλά)
• Ρολά μελιτζάνας (καλά)
• Κοντοσούβλι κοτόπουλο (καλό)
• Κοντοσούβλι πρόβειο (πολύ καλό και ζουμερό)
• Κόκκορας κρασάτος με χυλοπίτες (πολύ καλό)
• Πατάτες ογκρατέν (γευστικό αλλά αρκετά βαρύ)

Τα ανωτέρω με 1 λίτρο κρασί συν κάποια αναψυκτικά, ψωμί κ.λπ. στα 120€. Στο τέλος κερασμένο γλυκό γιαούρτι με βύσσινο (το κυρίως γλυκό της ημέρας από ότι συμπεράναμε είχε τελειώσει).

Επίσης στα θετικά, η "ζεστή" ατμόσφαιρα του μαγαζιού και οι πρόσχαρες και εξυπηρετικές κοπέλες που το τρέχουν. Αξίζει μια επίσκεψη.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Senol Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Παλαιών Πατρών Γερμανού 23, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη πρωί Κυριακής. Αναμονή σε ουρά για κάνα πεντάλεπτο, πίσω από πελάτη που ψώνισε μέχρι και τα ψίχουλα από την βιτρίνα. Ευτυχώς τα παιδιά στο παρασκήνιο ετοίμαζαν με ταχύτητα, οπότε υπήρχαν επιλογές όταν ήρθε η σειρά μου. Δοκιμάστηκε κρουασάν με πραλίνα φυστίκι (αρκετά καλό, όχι όμως στο standard που έχει θέσει το 72H) και κρουασάν cheescake με βατόμουρα (εξαιρετικό και πολύ ισορροπημένο). Η ζύμη σε αμφότερα ήταν τραγανή και πολύ γευστική (θα επιβεβαιώσω μόλις δοκιμάσω σκέτο βουτύρου όμως). Αξίζει και θα επανέλθω.
Gavius Apicius
στο κατάστημα 72H Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Αγορά "Μοδιάνο", Ερμού 24 & Βασιλέως Ηρακλείου 33, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Δοκιμή Δεκέμβριο 2022. Πρώτη επίσκεψη στην πρόσφατα εγκαινιασμένη αγορά Μοδιάνο. Αρκετός κόσμος στην ουρά του 72Η, αλλά η αναμονή μικρή λόγω της σβέλτης εξυπηρέτησης από το προσωπικό. Δοκιμή κρουασάν με πραλίνα pistachio. Η σφολιάτα αρχικά με αποθάρρυνε, αλλά η πραλίνα στο εσωτερικό ανταμείβει. Κόστος στα 4.5€, αλλά χαλάλι για την γεύση του. Θα επανέλθω και για άλλη δοκιμή.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Καπετάνιος Ψαροταβέρνα, Μηλίνα, Ν. Μαγνησίας
Αυθημερόν επίσκεψη στο πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό του Πηλίου. Μετά από ώρες στην παραλία, αποφασίσαμε να κλείσουμε την εκδρομή μας με μια δυνατή τσιπουροποσία. Αρχική επιλογή το γειτνιάζον κατάστημα του Φάβιου, το οποίο μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους ουκ ολίγες φορές. Παρόλα αυτά, λίγο η ώρα (περασμένες 7 και κοντά στο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της περιοχής) και λίγο η περίοδος (δεκαπενταύγουστος) συνέδραμαν στο sold out που επικρατούσε.

Έτσι, μετά απο συζήτηση επιλέξαμε το διπλανό μαγαζί, με την λογική του "Ένα τσίπουρο θα πιούμε, τι μπορεί να πάει στραβά;". Ξεκινώ με τα θετικά, που αφορούν την ευγένια του service, το οποίο ήταν επανδρωμένο με κοπέλες και αγόρια κάτω των 25, οι οποίοι ήταν ανεξαιρέτως ευγενέστατοι. Και εκεί σταματούν τα θετικά...

Ξεκινώντας να περιεργαζόμαστε τον κατάλογο, είδαμε οτι στο οπισθόφυλλο και με πρόχειρο τρόπο (συνδετήρας) είχε αναρτηθεί ανακοίνωση του καταστήματος που τόνιζε πως "Τσίπουρο με μεζέ σερβίρεται έως τις 18:00". Ρωτώντας την σερβιτόρα σχετικά με το λόγο αυτού του περιορισμού λάβαμε την διευκρίνιση ότι λόγω υποστελέχωσης της κουζίνας, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ταυτόχρονα τηγάνι, φούρνος, κατσάρολα και σχάρα για να μπορεί να προσφέρεται μεζές με το τσίπουρο.

Αναγνωρίζοντας την κενότητα των ισχυρισμών αυτών (όλος ο κατάλογος μπορούσε να ετοιμαστεί κανονικά, αλλά μεζέδες οχι) και ξεπερνώντας την ξενέρα όλης της παρέας, αποφασίσαμε να πάρουμε ορισμένα πιάτα, μιας και είχαμε καθίσει. Επιλέχθηκαν τα κάτωθι:

• Σαλάτα "Καπετάνιος" με μαρούλι, καλαμάρι, γαρίδα και σουσάμι - κακή, κατά πάσα πιθανότητα τα θαλασσίνα προέρχονταν από κονσέρβα
• Ταραμοσαλάτα - κακή, δεν είχε την παραμικρή υπόνοια γεύσης ταραμά, περισσότερο σε humus έφερνε
• Σκορδαλιά - πολύ καλή
• Γαύρος τηγανητός - καλός
• Σαρδέλα στα κάρβουνα - καλή
• Μύδια σαγανάκι - μέτρια έως κακά

Ειδικά όσον αφορά τα μύδια σαγανάκι, η αρχική σκέψη ήταν να παραγγείλουμε μύδια αχνιστά, τα οποία όμως είχαν τελειώσει και αντ' αυτού μας προτάθηκε ή μύδια σαγανάκι ή μυδοπίλαφο. Μετά την δοκιμή του πιάτου, επικράτησε η σκέψη ότι μάλλον τα μύδια ήταν κατεψυγμένα, κάτι το οποίο δεν αναφερόταν βέβαια στον κατάλογο.

Τιμολογιακά τώρα, τα παραπάνω συν 4 τσίπουρα, 1 μπύρα και 2 μπουκάλια νερό, 65€, ποσό το οποίο φαντάζει υψηλό συναρτήσει της παρεχόμενης ποιότητας.

Συνοπτικά, δεν θα πρότεινα σε κανέναν το συγκεκριμένο μαγαζί, και λόγω της ποιότητας αλλά και λόγω της προσέγγισης του όσον αφορά τα συνοδευτικά του τσίπουρου.
Gavius Apicius
στο κατάστημα το μανιτάρι Εστιατόριο, Θεμιστοκλή Σοφούλη 57, Καλαμαριά, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη Ιούνιο 2022, Σαββατόβραδο με αρκετή ζέστη. Οι εντυπώσεις κρατήθηκαν υψηλά όπως και σε παλαιότερη επίσκεψη.

Ο χώρος εξαιρετικός τόσο μέσα όσο και έξω. Αν και η βραδιά ήταν ζεστή, ο συνδυασμός του κλιματισμού με τα δέντρα της Σοφούλη έδρασαν καταπραϋντικά.

Στα του φαγητού δοκιμάστηκαν τα κάτωθι:
• Σαλάτα μεσκλάν με παστράμι, ανθότυρο, κρουτόν κ.λπ. - πολύ καλη
• Cheese cake με Chevre, παξιμάδια χαρουπιού, πατζάρια και κρέμα πορτοκαλιού - καλό
• Κροκέτες παλαιωμένης γραβιέρας - πολύ καλό
• Μπιφτεκάκια με καπνιστή μελιτζάνα - αδιάφορο (το μοναδικό από όσα δοκιμάστηκαν)
• Χοιρινό κότσι - πολύ δυνατό
• Μοσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα - επίσης πολύ δυνατό
• Ριζότο μανιταριών με τρούφα - πολύ καλό

Η γενική γευστική εικόνα ήταν πολύ καλή ως εξαιρετική. Τα μοσχαρίσια μάγουλα ήταν κατά γενική ομολογία το highlight της βραδυάς ενώ αντιθέτως τα μπιφτεκάκια ήταν άχρωμα. Αυτό ήταν και το μοναδικό μείον, καθώς τα υπόλοιπα πιάτα κινήθηκαν σε υψηλά στάνταρ ποιότητας. Στα μεγάλα συν, οι δυο πιατέλες γλυκό που προσφέρθηκαν στο τέλος, παρά το γεγονός ότι σε περίοπτη θέση υπήρχε κατάλογος με τα επιδόρπια ημέρας. Με 2 φιάλες λευκό κρασί και λοιπά ποτά, ο λογαριασμός ανήλθε στα 112€, κάτι που μας έκανε εντύπωση για αυτό που παρέχεται. Αναμφίβολα στα διαμάντια της πόλης.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Lupin [νεκροταφείο] Fast food, Μανωλάκη Κυριακού 5, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Εδώ και 2 εβδομάδες είναι κλειστό και μάλιστα έχει αφαιρεθεί και η επιγραφή εξωτερικά. Μάλλον μας χαιρέτησε...
Gavius Apicius
στο κατάστημα Signora Bar-Restaurant, Παύλου Μελά 38, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επίσκεψη Απρίλιος 2022. Ο χώρος πολύ ζεστός και με ωραία αισθητική. Το σέρβις φιλικό και αποτελεσματικό. Στα του φαγητού, δοκιμάστηκαν ζυμαρικά Rigatoni Cacio e Peppe, Bucatini all' amatriciana, gnocchi e gorgonzola. Απο ότι πήραμε, τα gnocchi έκλεψαν την παράσταση, ενώ τα υπόλοιπα ήταν γευστικά, αλλά χωρίς κάποια έξαρση. Το τιραμισού που δοκιμάστηκε στο κλείσιμο, ήταν αρκετά καλό, αν και η κρέμα είχε σφίξει/σβολιάσει λίγο, λόγω ψυγείου υποθέτω. Μαζί με 2 ποτήρια Chardonnay, 57€.

Γενικώς, είχα μεγαλύτερες προσδοκίες από το μαγαζί. Αρχικά η κάρτα ήταν αρκετά μικρή (προσωπικά θεωρώ αξιοσημείωτη την έλλειψη carbonara από το μενού, όπως και το ότι υπήρχε 1 ριζότο, το οποίο και δεν ήταν διαθέσιμο κατά την επίσκεψη). Επιπλέον, το πληρωτέο προϋποθέτει μια πιο συναρπαστική γευστική εμπειρία. Επιφυλλάσομαι για τις πίτσες, οι οποίες φαίνονται ενδιαφέρουσες και θα δοκιμαστούν στην επόμενη επίσκεψη.
Gavius Apicius
στο κατάστημα l'Albero de la vita Εστιατόριο, Φιλίππου 17, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
2 επισκέψεις, Δεκέμβριο '21 και Ιανουάριο '22. Ο χώρος εξαιρετικός και ζεστός, με το ξύλο να κυριαρχεί και με πολύ σωστό φωτισμό. Προτιμήθηκε και τις 2 φορές ο εσωτερικός χώρος, λόγω κακοκαιρίας, παρόλα αυτά η αυλή και τις 2 φορές ήταν γεμάτη, επομένως θεωρώ πως είναι βιώσιμο να γευματίσει κάποιος και έξω ακόμα και σε όχι και τόσο ιδανικό καιρό. Η μουσική διακριτική και στο ύφος και στην ένταση, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι σε όλα τα εστιατόρια.

Το προσωπικό ευγενέστατο, επαγγελματικό και με πολύ καλή γνώση του μενού, μας καθοδήγησαν στο να επιλέξουμε την κατάλληλη για τα γούστα μας κοπή.

Στα του μενού τωρα, δοκιμάστηκαν τα εξής:
• Το μενού άρχισε με ψωμάκι και μια κρέμα γιαουρτιού με πίκλα και φρυγανισμένα κρεμμύδια. Ίσως το καλύτερο καλωσόρισμα που έχω δοκιμάσει.
• Camembert με μαρμελάδα (δεν θυμάμαι το φρούτο). Αν και το συγκεκριμένο τυρί δεν είναι ιδιαίτερα του γούστου μου, ήταν γευστικά σε αρμονία με την συνοδευτική μαρμελάδα, ενώ το σερβίρισμά του σε καυτή πέτρα εξασφάλιζε την κατάλληλη υφή του εσωτερικού του τυριού.
• Πράσινη σαλάτα με αχλάδι, παστινάκι, macadamia nuts, παστέλι. Ενδιαφέρουσα σαλάτα με σωστή ισορροπία των υλικών.
• Gnocchi με μοσχαρίσια μάγουλα και κρέμα φασκόμηλου. Εξαιρετικό πιάτο. Αν και τα gnocchi θυμίζουν περισσότερο κροκέτες πατάτας, το γευστικό σύνολο ειναι άρτιο. Τα μάγουλα κυριολεκτικά λιώνουν στο άγγιγμα του πιρουνιού, ενώ η κρέμα συνδέει και συμπληρώνει τις γεύσεις των συστατικών.
• Flapsteak & Picanha (400 gr έκαστο). Τα highlights του menu και στις 2 επισκέψεις. Το κρέας κόβεται επιτόπου στο τραπέζι, ενώ συνοδεύεται από πλάκα μαντεμιού με επάλειψη βουτύρου και δενδρολίβανου, στην οποία ο πελάτης μπορεί να "περάσει" το κάθε κομμάτι της κοπής για να το φέρει στο σημείο ψησίματος που επιθυμεί (όλες οι κοπές έρχονται στο τραπέζι medium rare) και για να το αρωματίσει από το βούτυρο και το δενδρολίβανο. Και οι 2 κοπές ήταν πραγματικά εξαιρετικές. Στο εσωτερικό το κρέας τρυφερό και γευστικό, ενώ το seasoning έδινε στο εξωτερικό την γεύση και την κρούστα που πρέπει.
• Οι κοπές μπορούν να συνοδευτούν με στακοβούτυρο τρούφας και πατάτες με παρμεζάνα, κατόπιν επιπλέον χρέωσης. Και οι 2 καλές επιλογές όπως αποδείχθηκε, αν και όχι τόσο αναγκαίες καθώς το βούτυρο που συνοδεύει την πλάκα μαντεμιού είναι αρκετό για να δώσει γεύση.
• Και στις 2 επισκέψεις επιλέχθηκε ροζέ κρασί σε φιάλη, το οποίο συνόδευε πολύ καλά το γεύμα.
• Στο τέλος κεράστηκε χωνευτικό limoncello.

Τιμολογιακά, με σαλάτα, 1 ορεκτικό, 1 κυρίως, 2 κοπές και 1 φιάλη κρασί, ο λογαριασμός περί τα 30€/άτομο. Βάσει της παρεχόμενης ποιότητας, θεωρήθηκε αρκετά καλό value for money.

Συνολικά, η εμπειρία ήταν εξαιρετική από την αρχή ως το τέλος. Αν και προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποια αστοχία, άξια αναφοράς. Η ποιότητα της πρώτης ύλης και της εκτέλεσης ειναι σε υψηλό επίπεδο, το προσωπικό καταρτισμένο και αποτελεσματικό, χωρίς όμως να είναι απόμακρο. Αν αναλογιστούμε τον λόγο κόστους-ωφέλους, άνετα στο top-5 της πόλης. Θα επισκέπτομαι συστηματικά για να δοκιμάσω και τα υπόλοιπα.
Gavius Apicius
στο κατάστημα La Zanzara Bar-Restaurant, Via Crescenzio 84, Rome, [εξωτερικό]
Upscale μαγαζί σε ένα από τα ομορφότερα προάστια της Ρώμης, λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης και κυριολεκτικά δίπλα στα τείχη του Βατικανού.

Χώρος τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά πολύ προσεγμένος. Θαμώνες κατά πλειοψηφία ντόπιοι, ηλικιακού εύρους 30-40, με κάποιους μεγαλύτερους. Προσωπικό ευγενέστατο τόσο κατά την άφιξη/τακτοποίηση (σε ώρα αιχμής) όσο και κατά το service.

Στα του φαγητού. Πλούσιος κατάλογος με αρκετά ενδιαφέρουσες επιλογές, σε κυρίως αλλά και σε snacks. Λόγω επίσκεψης μετά τις 20.00 προτιμήθηκε ελαφρύ τσίμπημα ως συνοδεία cocktail. Δοκιμάστηκε club sandwich με κοτόπουλο, μοτσαρέλα, μπέικον κ.ά. και sandwich με χειροποίητο pastrami, πίκλες και μουσταρδο-μαγιονέζα. Το club καλό το pastrami highlight. Ισορροπημένη γεύση στην μπουκιά, με το κάπνισμα του κρέατος να διακρίνεται όσο πρέπει.

Τιμολογιακά το μαγαζί είναι τσιμπημένο για standard Ελλάδας αλλά νομίζω πως αποζημιώνει με την εμπειρία. Θα δοκίμαζα ευχάριστα και άλλα από τα πιάτα του καταλόγου.

Υ.Γ.: Για όποιον ενδιαφέρεται η κάρτα με τα ποτά αρκετά εκτενής, τα cocktails μια χαρά.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Κιτς και σ' έφαγα... Μεζεδοπωλείο, Ολύμπου 89, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Ενδιαφέρουσα πρόταση στην περιοχή. Δοκιμάστηκαν σαλάτα με ντοματίνια, χώμα παξιμαδιού και τυρί κρέμα (κατσικίσιο αν ενθυμούμαι ορθώς), ταλιατέλες με μανιτάρια, μανιτάρια με απάκι κοτόπουλο και σάλτσα μετσοβόνε, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα με ψητές πατάτες και μαύρο σινάπι.

Όλα τα πιάτα ήταν άνω του μετρίου, χωρίς όμως κανένα να ενθουσιάσει. Η σπαλομπριζόλα ήταν άνω του medium που ζητήθηκε, αλλά γευστική. Το ορεκτικό με τα μανιτάρια ήταν ενδιαφέρον, αλλά το απάκι κοτόπουλο απόν. Οι ταλιατέλες απλώς οκ, χωρίς εξάρσεις. Η σαλάτα ήταν κατά κοινή ομολογία το πιο άρτιο πιάτο, με πολύ καλή ισορροπία.

Τιμή 49€ για 2 άτομα με τα παραπάνω και 2 μπύρες, χωρίς γλυκό και χωρίς απόδειξη. Ακριβό για αυτό που προσφέρει. Γενικά προτείνεται σε περίπτωση που βρίσκεστε στην περιοχή και ελλείψει άλλων επιλογών.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Surfer Maya [νεκροταφείο] Fast food, Σκρα 8, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Δοκιμάστηκε γαλατόπιτα. Η ζύμη τραγανή, η κρέμα γευστική αλλά δεν επικρατεί συνολικά στην γεύση. Στα θετικά το ότι ετοιμάζεται σε real time, στα αρνητικά τα 5.5€ που προϋποθέτουν ένα σκαλί πάνω στο τελικό αποτέλεσμα. Θα επανέλθω για δοκιμή των υπολοίπων.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Το Αλώνι Ταβέρνα, Μηλιές, Ν. Μαγνησίας
Δοκιμάστηκε 3 φορές, Αύγουστο 2021. Εξωτερικός χώρος πολύ άνετος, με φοβερή θέα στο άκρο της αυλής. Αν βρείτε την ευκαιρία μην την αφήσετε ανεκμετάλλευτη.

Κατα τις επισκέψεις δοκιμάστηκε ποικιλία πιάτων: σπετσοφάι (καλό), γίδα βραστή (πολύ καλή), μπριζόλα βουβαλίσια (πολύ καλή, αν και ήθελε λίγο παραπάνω αγάπη στο ψήσιμο-ιδανικά θέλει medium well θεώρησα), γαλοτύρι (πολύ καλο), σαλάτα χωριάτικη (τυπική), τυροκαυτερή (μέτρια), πατάτες τηγανητές (καλές). Τα υπόλοιπα μέλη της παρέας δοκίμασαν μεταξύ άλλων το rib-eye (πολύ καλό, αν και δάγκωνε η τιμή) και παϊδάκια αρνίσια (καλά). Απο ποτά το χύμα λευκό κρασί τους είναι τίμιο. Ρωτήστε για την τοπική μπύρα απο μικρή ζυθοποιία του Βόλου, αξίζει. Γλυκό κεράστηκε και στις 3 επισκέψεις, παγωτό ξυλάκι και φρούτο. Κόστος 15-20€ κατ' άτομο. Απόδειξη και πληρωμή με POS κανονικά.

Overall εικόνα θετικότατη. Μαγαζί λαϊκό, σέρβις ευγενικό, γεύσεις καλές, θέα μαγική, τιμές λογικές. Συστήνεται.
Gavius Apicius
στο κατάστημα Cucina di Boneti Εστιατόριο, Πετρίδου 25, Κέρκυρα, Ν. Κέρκυρας
Καθίσαμε παρέα 4 ατόμων, βράδυ Αυγούστου 2021, σε μια Κέρκυρα που δεν έβρισκες τραπέζι για κράτηση πουθενά.
Χώρος πανέμορφος τόσο μέσα όσο και έξω σε μια ήσυχη γωνιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, κοντά στο φημισμένο Βενετσιάνικο Πηγάδι.
Σέρβις υπερ-ευγενικό από τους ιδιοκτήτες. Υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν στο ακέραιο.
Στα του φαγητού. Δοκιμάσαμε τα εξής:

• Saltimbocca ala romana
• Saltimbocca με κοτόπουλο
• Ραβιόλι με σπανάκι και μανούρι
• Linguine με μελάνι σουπιάς και χτένια
• Ψητά λαχανικά με μανούρι
• Σαλάτα ρόκα, σπανάκι, mozzarella, prosciutto
• Κρέπα με σοκολάτα
• Panna cotta με espresso και λικέρ Kahlúa

Τα πρώτα πιάτα μας έβαλαν δυνατά στο παιχνίδι, με συνοδεία από φρέσκο ψωμί σαν καλοσώρισμα. Στα κυρίως και τα δύο πιάτα saltimbocca εξαιρετικά εκτελεσμένα. Τα ραβιόλι πολύ καλά, αν και συνηθισμένα σαν πιάτο. Τα linguine επίσης πολύ καλά, με ισορροπία. Στα επιδόρπια, η panna cotta έκλεψε την παράσταση (προσωπικά ούτως ή άλλως δεν είμαι fan της κρέπας χωρίς να είναι κακή) και εξαφανίστηκε σε δευτερόλεπτα κυριολεκτικά. Συνοδεύσαμε το δείπνο με Château Julia Chardonnay. Κόστος 100€ με απόδειξη κανονικά.

Overall εικόνα πολύ θετική. Το συστήνω και ελπίζω να έχω ξανά τη δυνατότητα να το επισκεφτώ.