στο κατάστημα Τερψιλαρύγγιο
Λοιπά, Μάρκου Μπότσαρη 14, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Κρίμα που δε μένω πλέον κοντά, γιατί αλλιώς θα ήμουν μόνιμος. Καλές προτάσεις, τιμές προφανώς υψηλές αλλά όχι υπερτιμημένα και γενικώς χαίρεσαι να ψωνίζεις.
στο κατάστημα Βυζαντινό
Εστιατόριο, Θεμιστοκλή Σοφούλη 99, Καλαμαριά, Ν. Θεσσαλονίκης
Πήγα πριν λίγο καιρό με εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις. Το χουνκιαρ ήταν εξαιρετικό, ενώ τα σουτζουκάκια με φυστίκι πολύ καλά. Και οι υπόλοιποι έμειναν ευχαριστημένοι. Μια οικογενειακή ταβέρνα, όχι φθηνή για να βγεις με τον παππού και τη γιαγιά χωρίς να χρειάζεσαι να ζητήσεις αντιοξινα από τον φαρμακοποιό αργότερα .
Εξαιρετική οικογενειακή απόδραση έξω από την πόλη με εξαιρετικό περέκ που από μόνο του αξίζει την επίσκεψη. Τα υπόλοιπα συμπαθητικά χωρίς αξιώσεις.
Χώρος μέσα χωρίς να πνίγεσαι, όμορφος χώρος έξω και πέρα από την υποτυπώδη παιδική χαρά έξω έχει και ένα γήπεδο της τοπικής ερασιτεχνικής απέναντι. Για Καθαρά Δευτέρα ήταν ότι καλύτερο.
Εκπληρώνει τον ρόλο του εξαιρετικά και ο ορισμός ότι πήγα και θέλω να ξαναπάω.
στο κατάστημα Οδυσσέας
Μαγειρείο, Κασσάνδρου 141, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Ισως η ποσότητα με τις τιμές να είναι σε ισορροπία, αλλά έχω συγκεκριμένα απογοητευτεί από την ποιότητα που είναι ξεκάθαρα κάτω του μετρίου. Ισως αναμενόμενα για τις τιμές του, αλλά προσωπικά έχω δει οτι το φαγητό αντέχει πολύ λίγο αν δεν καταναλωθεί άμεσα, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για την ποιότητα της αρχικής ύλης. Υπάρχουν και καλύτερες εναλλακτικές στη γειτονιά.
στο κατάστημα Κώστας
Ψητοπωλείο, Αγίου Δημητρίου 152, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Επιασα τα παλιά στέκια και ο Κώστας παραμένει μια σταθερά, ενώ μαγαζιά δίπλα ανοιγοκλείνουν. Οντως αργό σέρβις αλλά γιατί όλα ψήνονται εκείνη τη στιγμή, γεγονός που βοηθάει να μην φοβαμαι τις χαμηλές τιμές. Συνεχίζει να αξίζει.
Και εγώ συχνός επισκέπτης παλιά ως θαμώνας, πλεον μετά τέκνων. Αυτό που θεωρώ οτι ξεχωρίζει είναι η προσπάθεια για το κάτι παραπάνω στα πιάτα ημέρας, πέρα από τα κλασσικά. Πάντα αισθάνομαι οτι το φαγητό είναι τίμιο και το μαγαζί προσπαθεί να σε ικανοποιήσει για να σε φέρει και επόμενη φορά. Από τα μποξεδάκια μελιτζάνας που αναφέρθηκαν, μέχρι την χειροποίητη πάπρικα ως αλοιφή όταν αυτή υπάρχει.
Ειδικά από τη στιγμή που απαγορεύτηκε το κάπνισμα, χάθηκε και το μόνο μειον του μαγαζιού. Προσωπικά θεωρώ οτι αδικείται λόγω τοποθεσίας, αλλά σίγουρα αξίζει στην περιοχή.
στο κατάστημα Δρυίδης[νεκροταφείο]
Μαγειρείο, Αγίου Δημητρίου 166, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Από όλα τα υπόλοιπα μαγειρεία της περιοχής αναμφίβολα έχει την καλύτερη ποιότητα, ακόμα και αν το μέρος δε γεμίζει το μάτι. Η τιμή για ποσότητα/ποιότητα είναι πολύ καλή και αξίζει την επίσκεψη όχι απλά για να γεμίσει το στομάχι με την χαμηλότερη δυνατή τιμή.
στο κατάστημα ο Φάρος
Ψαροταβέρνα, Χανιώτη, Ν. Χαλκιδικής
Σε δύσκολο μέρος αλλά πάντα με πολύ καλό ψάρι και ποιοτικό ψήσιμο. Αξίζουν τον κόπο τα πέντε βήματα παραπάνω, αν και συμβουλεύω κράτηση. Δεν είναι φθηνός αλλά θα αισθανθείς οτι τα λεφτά έπιασαν τόπο.
Προσοχή! Τα σχόλια που ακολουθούν γράφτηκαν πριν από 4 χρόνια τουλάχιστον.
Ο χαρακτήρας του καταστήματος πιθανόν να έχει αλλάξει από τότε και επομένως ενδέχεται τα σχόλια να αποκλίνουν από τη σημερινή πραγματικότητα.
στο κατάστημα Dr Chicken
Ψητοπωλείο, Αγίου Δημητρίου 12, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Μαγαζί που δεν γεμίζει το μάτι, αλλά αξίζει την επίσκεψη. Κοτόπουλο εξαιρετικά ψημένο, πατάτες προκάτ, λάχανο φρέσκο και εξαιρετική τιμή με απόδειξη. Θα ξαναπάω.
στο κατάστημα Γράδα[νεκροταφείο]
Εστιατόριο, Ορεστείων 37, Καστοριά, Ν. Καστοριάς
Μια πολύ καλή λύση για πρωτότυπο φαγητό. Καλομαγειρεμένο, μεγάλες μερίδες, ενδιαφέρουσες συνταγές. Το περιβάλλον είναι επιτηδευμένο - σε άλλους θα αρέσει πολύ, σε άλλους δεν θα αρέσει καθόλου. Τιμές όντως τσιμπημένες, (2 κύρια, 1 σαλάτα, 1 ορεκτικό, 2 ποτήρια κρασί, γλυκό κερασμένο: 40€), αλλά αισθάνεσαι οτι αξίζει τα λεφτά του.
Μας είπαν οτι κλείνουν 5 για να ξανα-ανοίξει στις 8 ως μπαρ. Σε κάθε περίπτωση αξίζει την επίσκεψη για το φαί.
στο κατάστημα Ντολτσό
Ταβέρνα, Τσάκαλη 2, Ντολτσό, Καστοριά, Ν. Καστοριάς
Επίσκεψη Ιανουάριο του '16, μετά από τα πολλά θετικά σχόλια στο Διαδίκτυο. Δυστυχώς απογοήτευση, όχι γιατί ο μάγειρας δεν ήξερε να μαγειρεύει αλλά από απληστία του μαγαζιού. Δεν γίνεται να προτηγανίζεις πιάτο και μετά να το ζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων, (και ακόμα και έτσι το τυρί μέσα να είναι κρυο). Αντίστοιχα και για τους γίγαντες με το λουκάνικο.
Κρίμα γιατί το μαγαζί είναι όμορφο και οι τιμές λογικές. Αλλά σε ένα εστιατόριο πηγαίνεις για να φας και δυστυχώς εμείς φάγαμε άσχημα.
στο κατάστημα Pasta pasta[νεκροταφείο]
Λοιπά, Κωνσταντίνου Μελενίκου 46, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Η τιμιότητα και οι προσιτές τιμές αποδίδουν. Το προτιμώ συχνά και η ποιότητα παραμένει σταθερή και ίσως η λιγότερο "βρώμικη" επιλογή φτηνού φαγητού στην περιοχή.
Μόνο μειονέκτημα η ουρά όταν πλακώνουν οι φοιτητές το μεσημέρι.
στο κατάστημα Comunale[νεκροταφείο]
Bar-Restaurant, Παύλου Μελά 36, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Mε κάνει εντύπωση οτι είμαι το πρώτο σχόλιο, μιας και το μαγαζί βρίσκεται κεντρικά.
Επίσκεψη Ιούνιο '15 για δοκιμή ψαρικών, (σολομός στον ατμό, ταρτάρ θαλασσινών και σούσι). Καλή παρουσίαση, φρέσκα υλικά, προετοιμασία από μάγειρα που ήξερε τι έκανε και γενικώς μια ευχάριστη εμπειρία. Δεν βολεύουν τόσο τα εξωτερικά τραπέζια που σε κάνουν να αισθάνεσαι οτι τρως στην μέση του πεζοδρομίου, όπως και η έλλειψη προσωπικού που υποχρεώνει τον ευγενικό νεαρό να απουσιάζει μονίμως αν και τον βλέπω οτι δεν μένει ακίνητος. Ενα σούσι 7 τμχ, ο σολομός ως κυρίως και η ταρτάρ σαν ορεκτικό μαζί με 2 ποτήρια κρασία 50€.
Με άλλα λόγια αν θέλετε να φάτε φθηνά ακριβό φαγητό τότε είστε στο σωστό μέρος.
στο κατάστημα Έλλην
Ψαροταβέρνα, Βρασίδας, Ν. Καβάλας
Βασικά δεν είναι βρώμικο αλλά ψαροταβέρνα και μάλιστα ιδιαίτερα καλή. Οχι κάτι ιδιαίτερο αλλά απευθυνθήκαμε εκεί μετά από άθλια συμπεριφορά του γειτονικού Αλμπουρου και μας αντιμετώπισαν με γρήγορη εξυπηρέτηση, φρέσκα υλικά και τίμιες τιμές. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε και για το περιβάλλον, όσο και για την προσπάθεια να αφήσουν ικανοποιημένο τον πελάτη.
στο κατάστημα l'hustariaza
Λοιπά, Via Piangipane 61, Ferrara, [εξωτερικό]
Μερικά μέρη δεν έπρεπε να είναι εκτός ταβερνοχώρου. Το μόνο μαγαζί στη Φερράρα που μπορείς να φας αργά, με τους πλεον δύσκολους ιδιοκτήτες και τα καλύτερα πανίνι που έχω φάει ποτέ μου. Γνωστός στους έλληνες ως "Αμερικάνος"
Το μαγαζί έχει φήμη ελέω tripadvisor και δυστυχώς το έχει πάρει ελαφρώς πάνω του με το σέρβις να είναι αποτελεσματικό αλλά πολύ κρύο.
Από την άλλη όντως εξαιρετικά πιάτα με βάση τα μανιτάρια, επαγγελματικά εκτελεσμένα, καλές πρώτες ύλες σε σωστές μερίδες. Τιμές τσιμπημένες αλλά όχι υπερβολικές - εξαιρώ το κρασί που είναι απλησίαστο.
Οσο αφορά τις αποδείξεις, φετίχ μου ομολογώ, είχα μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Στην αρχή δεν έφεραν, μετά που ζήτησα έφεραν δυο με άσχετες ώρες και ποσά και μετά από 5' λεπτά διαπραγματεύσεων έφεραν κανονική. Θα καταλάβαινα παρόμοια συμπεριφορά σε φθηνή ταβέρνα που προσπαθεί να κόψει όπου μπορεί για να είναι ανταγωνιστική, όχι σε μαγαζί που πουλάει εναλλακτική ανάπτυξη με το αυτοκόλλητο του ΖΕΝ (Zagori Excellence Network).
στο κατάστημα La enye[νεκροταφείο]
Μεζεδοπωλείο, Τοσίτσα 5Α, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Ευχάριστα μονότονα τα σχόλια για το μαγαζί: ευχάριστο σέρβις, ευχάριστες και σχετικά ενδιαφέρουσες (αλλά όχι απογειωτικές) γεύσεις. Αρνητικό η τοποθεσία με υπερβολικό θόρυβο ελέω Μπιτ Παζάρ και άσχημο εξαερισμό εντός.
στο κατάστημα Μαρία
Ψητοπωλείο, Άγιος Πρόδρομος, Ν. Χαλκιδικής
Είμαι αρκετά προκατειλημμένος στις περιπτώσεις τόπων που "είναι γνωστά για...", οπότε οφείλω να ομολογήσω οτι υπήρξε αναπάντεχη έκπληξη η επιβεβαίωση οτι όντως τα σουβλάκια ήταν εξαιρετικά.
Καλές ποσότητες στις αλοιφές, αναπάντεχα απόδειξη χωρίς να τη ζητήσω και ευγενικότατα πίεσαν για γλυκό στο τέλος. Μια τίμια λύση.
στο κατάστημα Συμπόσιο[νεκροταφείο]
Ταβέρνα, Γιαλισκάρι, Ικαρία, Ν. Σάμου
Το επισκεφθήκαμε μετά τις κριτικές στο tripadvisor. Δύσκολο να το βρεις αλλά ευχάριστο περιβάλλον μέσα.
Πολύ ορεξάτος ο ιδιοκτήτης και προσπαθεί στα πιάτα με ανάμεικτα αποτελέσματα. Πχ οι αλοιφές του ήταν όντως χειροποίητες και φρέσκες αλλά έλειπε η σπιρτάδα. Το συκώτι που φάγαμε όμως ήταν φρέσκο και καλοψημένο.
στο κατάστημα Θάλασσα Γεύσεων
Εστιατόριο, Παλιούρι, Ν. Χαλκιδικής
Εχω πάει πολλές φορές στο Πόρτο Βαλίτσα, αλλά πρώτη φορά στο εστιατόριο. Ονειρική τοποθεσία, φανταστική για ρομαντζάδα - ίσως η καλύτερη της Χαλκιδικής. Αρνητικό τα σμήνη των μελισσών της περιοχής που φεύγουν μόνο καίγοντας καφέ.
Πήραμε σπιτικό γαύρο, φάβα με θαλασσινά, κρίταμο με σως από ρόδι και μελιτζάνες με χταπόδι. Το κρίταμο και ο γαύρος φανταστικά, η φάβα και το μελιτζανοχτάποδο απλώς καλά. Πάρα πολύ καλό το γλυκό από μαρέγκα ψημένη. Τσιμπημένες οι τιμές αλλά πληρώνεις θεα.
Ξαναπήγα πρόσφατα και επιβεβαιώνεται η προσωπική μου εκτίμηση του προηγούμενου σχόλιου μου: τίμια φαγητά, τίμια υλικά, τιμές λογικές. Δε αμφισβητώ τον προηγούμενο σχολιαστή αλλά έκατσα πριν μια βδομάδα, (το μουντιάλ επιβεβαιώνεται ως η καλύτερη στιγμή για τα πραγματικά ταβερνοαλάνια) και μας πρότειναν γαρίδες σβησμένες με κονιάκ και σάλτσα βουτύρου. Να πω οτι ήταν το καλύτερο πιάτο θαλασσινών των τελευταίων χρόνων είναι λίγο...
στο κατάστημα hos Thea
Εστιατόριο, Gabels gate 11, Oslo, [εξωτερικό]
Ολα στο Οσλο είναι ακριβά, αλλά ήταν η μόνη φορά που αισθάνθηκα οτι άξιζε τα λεφτά του.
Από τα καλύτερα εστιατόρια που έχω πάει και με διαφορά το καλύτερο σέρβις, (βέβαια πέσαμε και σε μια ρουμανοτουρκάλα που μιλούσε κυπριακά και χαίρονταν που ξαναμιλούσε ελληνικά (!) ). Υπέροχο το καραμελωμένο φουα γκρα, ζουμερό και εξαιρετικά ψημένο το φιλέτο τάρανδου κοκ. Ολα υπέροχα. Υπολογίζεις 80/100 ευρώ το άτομο με κρασί αλλά αξίζει το κόπο.
Μόνο αρνητικό, (βέβαια για άλλους θετικό): είναι εκτός του κέντρου, σε ένα τυπικό νορβηγικό προάστιο και χρειάζεται 25' περπάτημα από το Δημαρχείο. Ερημιά και ησυχία.
στο κατάστημα Αλανιάρα Κότα[νεκροταφείο]
Ψητοπωλείο, Αγίου Δημητρίου 139, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Καλό κοτόπουλο, καλή ποσότητα, καλή η σως και αυτά. Πάρτε μια μπύρα, φτιάξτε καμιά χωριάτικη και μια χαρά θα φάτε.
Προφανώς και μη πάρετε τίποτα άλλο βέβαια. ;)
στο κατάστημα Κώστας
Ψητοπωλείο, Αγίου Δημητρίου 152, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Κοιτούσα τα σχόλια και βλέπω πώς παλιά θεωρούσαμε δεδομένη την ποιότητα...
Εστω... Καλό σουβλάκι, σε καλή τιμή, καθαρό και από ψήστη που δουλεύει εκεί μάλλον δεκαετίες. Οχι, δεν είναι πανδαισία - ναι, αξίζει τον κόπο να πάρεις από εκεί και όχι από αλλού.
στο κατάστημα το μανιτάρι
Εστιατόριο, Θεμιστοκλή Σοφούλη 57, Καλαμαριά, Ν. Θεσσαλονίκης
Τελικά επιβεβαιώνεται οτι η ικανοποίηση είναι οι προσδοκίες μείον το αποτέλεσμα. Καλό φαί αλλά με βάση τις προηγούμενες κριτικές περίμενα περισσότερα. Αν είμαι στη γειτονιά και θέλω κάτι σίγουρο γιατί όχι, αλλά ψάχνω και κανένα "γιατί ναι" και δεν βρίσκω.
στο κατάστημα Mare e Monti
Εστιατόριο, Ελευθερίου Βενιζέλου 13, Πανόραμα, Ν. Θεσσαλονίκης
Δεύτερη φορά που το επισκέπτομαι και μεν μένω ικανοποιημένος από την σταθερή ποιότητα, αλλά από την άλλη δε μπορώ παρά να μείνω με την ανικανοποίητος για τα ιταλικά εστιατορία που προσπαθούν να προσεγγίσουν το ελληνικό κοινό παρά να τολμήσουν με περισσότερη "άγνωστη ιταλία". Καταλαβαίνω οτι οι νότιες καταβολές του ιδιοκτήτη τον φέρνουν κοντά στα ημέτερα αλλά θα μου άρεσε και λίγη δύσκολη βόρεια κουζίνα.
Οι τιμές όντως τσιμπημένες αλλά η _σταθερή_ ποιότητα κοστίζει και τις θεωρώ δίκαιες για την εμπειρία που προσφέρει.
στο κατάστημα Ρετσέλης
Ψαροταβέρνα, Πολυτεχνείου 1, Νέα Μηχανιώνα, Ν. Θεσσαλονίκης
Κλασική ψαροταβέρνα με αισθητική δεκαετίας '80, αλλά ανταμείβει η εξαιρετική τοποθεσία.
Το φαί είναι ελαφρώς απογοητευτικό στα συνοδευτικά: μυδοπίλαφο άθλιο, πατάτες κακές, η χτυπητή είναι του λιντλ κοκ. Ούτε και φτηνά: το χταπόδι στα 10€.
Συνεχίζω όμως να το επισκέπτομαι γιατί όντως τα ψάρια του είναι εξαιρετικά και καλοψημένα - βέβαια πρέπει να πηγαίνεις μέσα και ελέγχεις ιδίοις όμμασι.
Οπότε για καλό ψάρι, καλή τοποθεσία και καλούς λουκουμάδες συνίσταται. Για μεζέδες, τσίπουρα κτλ επιλέξτε κάτι άλλο.
στο κατάστημα Το Προξενείο[νεκροταφείο]
Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Αγίου Δημητρίου 162, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Η ποιότητα σε τέτοια μαγαζιά είναι δεδομένη και εξαρτάται από το πόσο φρεσκοψημένο είναι το προιόν, έτσι και αλλιώς οι προμηθευτές είναι οι ίδιοι.
Αυτό που όμως με έκανε να σχολιάσω είναι η αραβική πίτα που κάνει με φρέσκο αγγουράκι,κοτόπουλο,ντομάτα,μουστάρδα που κάνει, με διαφορά το καλύτερο κρυο σάντουιτς που έχω φάει σε αυτή τη πόλη.
στο κατάστημα Ο Βόλος
Ψαροταβέρνα, Κίμωνος Βόγα 29, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Μετά από ένα διάλειμμα 2 χρόνων ξαναπήγα με παρέα και ελέω των προηγούμενων σχολίων δεν πίεσα να τον αποφύγουμε - mea culpa.
To πήλινο του (αυτό το σουφλέ ψαρικών που έλεγαν πριν) ήταν η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε πικραμένο σουρίμι που ήξερε από θάλασσα ότι ο Ηπειρώτης βοσκός του σήματος της ΕΡΤ, τα τηγανητά είχαν βαπτισθεί από ποιοτικό λάδι της Shell κοκ. Τουλάχιστον οι τιμές βελτιώθηκαν - αναρωτιέμαι όμως αν έρθει το ΣΔΟΕ τι θα κάνουν μιας και από απόδειξη...
Χαίρομαι που άλλοι το βρίσκουν ωραίο, εγώ πάντως άλλη φορά δε ξανακάνω το λάθος.
στο κατάστημα Σιβηρία Πελμένι
Ξένο, Ιουστινιανού 12, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο πέρα του γεγονότος οτι ευτυχώς η ποιότητα παραμένει σταθερή τα τελευταία 2 χρόνια που έχω πάει 6/7 φορές. Ναι, ξέρεις οτι μιλάει πολύ η ιδιοκτήτρια, ξέρεις οτι θα αργήσουν αλλά ταυτόχρονα ξέρεις οτι θα φας κάτι το ίδιο καθαρό με το σπίτι σου και σίγουρα θα είναι νόστιμο. Οπότε σίγουρα προγραμματίστε μια επίσκεψη.
Να προτείνω να βάλουν κανά φυτό έξω, (αν και πάω στοίχημα οτι θα το κλέψουν), γιατί η Ιουστινιανού ήταν που ήταν αηδία, τώρα που είναι γεμάτη από άδεια μαγαζιά είναι ακόμα χειρότερη.
στο κατάστημα Τσίζ μπίζ[νεκροταφείο]
Μεζεδοπωλείο, Γκαρμπολά 2, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Μεικτά συναισθήματα: εξαιρετικά προσεγμένη παρουσίαση, ενδιαφέρουσες ιδέες, φρέσκα υλικά, ωραίος κόσμος και οι υπεύθυνοι με όρεξη να μας κάνουν πελάτες. Από την άλλη τιμές πολύ ακριβές τόσο για τις πολύ μικρές μερίδες, όσο και για το είδος του μαγαζιού.
Θα ξαναπάω γιατί εκτίμησα τη εξαιρετική διαθεσιμότητα τους και το φαγητό ήταν καλό αλλά δε ξέρω για τι: για τσίπουρο είναι πάρα πολύ ακριβοί, για κανονικό φαί η τοποθεσία δεν εμπνέει. Πάντως σίγουρα βρίσκονται δυο σκαλιά πάνω από οτιδήποτε έχει να προσφέρει το γειτονικό Μπιτ Παζάρ.
στο κατάστημα 157[νεκροταφείο]
Γυράδικο, Βασιλίσσης Όλγας 139, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Είχε κλείσει ο Μασούντ και ξαναπήγα μετά από χρόνια. Δυστυχώς είχαν ήδη φροντίσει να ψήσουν το σουβλάκι κάμποση ώρα πριν οπότε παρά την αξιοπρεπή πίτα μετάνιωσα την ώρα και την στιγμή που δεν πήρα ένα pringles από το περίπτερο.
στο κατάστημα Από την Κυρία Κανάρη
Φούρνος-Ζαχαροπλαστείο, Βασιλίσσης Όλγας 117, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Αν άλλα μαγαζιά είναι τέκνα της κρίσης, αυτό είναι τέκνο της Ελλάδας των Ολυμπιακών. Χωρίς να υποτιμώ την αξία του χειροποίητου, αυτό δεν είναι αυτοσκοπός όταν δεν συνοδεύεται από στοιχειώδη σεβασμό.
Εχω δοκιμάσει πολλές πίτες κάθε φορά λέγοντας οτι θα αρνηθώ να ξαναπληρώσω τόσα πολλά λεφτά για ένα καλό αλλά όχι εξαιρετικό προϊόν. Η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν όταν μου πρότεινε έντονα την κολοκυθόπιτα ένα απόγευμα που οδήγησε σε μια ήπια τροφική δηλητηρίαση, (είμαι σε θέση να αναγνωρίζω τις τροφικές δηλητηριάσεις), κατ'εμέ για να την ξεφορτωθεί. Πλεον ούτε για ψωμί.
στο κατάστημα Αθηνά
Μπουγατσατζίδικο-Τοστάδικο-Κρεπερί, Βασιλίσσης Όλγας 123, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Ζω στη περιοχή 20τρέχα χρόνια και δυστυχώς η Αθηνά είναι ουσιαστικά μονοπώλιο δεδομένων των ακόμα χειρότερων εναλλακτικών. Μπουγάτσα ανεκτή-καλά ψημένη αλλά η μανία να την πετάνε χωρίς χαρτί στην λιγδιασμένη ζυγαριά είναι εικόνα που δεν θέλεις να θυμάσαι. Εν ανάγκη μπουγάτσας/τοπίνο είναι μια λύση.
Αν ένα καλό πράγμα έκανε η κρίση ήταν οτι πλεον τα οικονομικά μεζεδοπωλεία δεν θεωρούν δεδομένο το ευρώ μας.
Το έχω επισκεφθεί συχνά και αυτό που έχω παρατηρήσει είναι μια συνεχής προσπάθεια: συνέχεια διαφορετικά πιάτα ημέρας, άφθονες μερίδες, πλεον δεδομένο το κέρασμα με γλυκό χειροποίητο και όχι ετοιματζίδικοι χαλβάδες. Προφανώς και γίνονται λάθη, ειδικά όταν το μαγαζί γεμίζει, αλλά τουλάχιστον στα βασικά ξέρω οτι η ντομάτα πάντα θα είναι φρέσκια, οι πατάτες φρεσκοτηγανισμένες, ο κιμάς καθαρός χωρίς τόνους από μπαχάρια για να κρύβουν.
Μόνο αρνητικό που προσωπικά βρίσκω είναι οτι όπως όλα τα μαγαζιά στην Ελλάδα δυστυχώς ανέχονται το κάπνισμα.
στο κατάστημα Pasta pasta[νεκροταφείο]
Λοιπά, Κωνσταντίνου Μελενίκου 46, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Μαγαζί παιδί της κρίσης: ηλεκτρικές κουζίνες απο το Μάκρο, αυτοσχέδιοι μάγειρες με όρεξη για το κάτι παραπάνω αλλά...
Διάφορα ζυμαρικά πάντοτε τίμια δουλεμένα, με εμφανή προσπάθεια να ξεφύγουν από την λογική της fast food μακαρονάδας αλλά με εμφανή και την έλλειψη εκπαίδευσης στη μαγειρική. Σπιτικό φαι που σίγουρα αξίζει τα χρήματα του, δεν φοβάσαι οτι θα σου κάνει ζημιά αλλά σίγουρα καμία σχέση με ιταλική μαγειρική.
στο κατάστημα Gelatomagia[νεκροταφείο]
Λοιπά, Βασιλίσσης Όλγας 115, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Το ιταλικό παγωτό είναι όπως ο μουσακάς στην Ελλάδα: το ίδιο όνομα χρησιμοποιείται για το λαδερό, σιχαμερό κατασκεύασμα που σερβίρεται στα ελληνικά εστιατόρια και το ίδιο στα χέρια μιας ελληνίδας μάνας ανάγεται σε άρθρο πίστης.
Ετσι με το όνομα ιταλικό παγωτό υπάρχουν αρκετά μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη με απογοητευτικά αποτελέσματα. Ευτυχώς αυτή η προσπάθεια δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία.
Το επισκέφθηκα πρόσφατα δοκιμάζοντας ένα μισόκιλο με ροδάκινο, πεπόνι, σανγκουινι και μπισκότο. Τα φρούτα αποτελούν ένα ύμνο στο ιταλικό παγωτό - ενδεικτικά αναφέρω την παρουσία υπολειμμάτων φλούδας στο ροδάκινο γεγονός που αποτελεί απόδειξη πραγματικής επεξεργασίας artigianale, (το πραγματικό gelato έχει παρουσία ινών στη γεύση του ανανά, μαύρα σποράκια στη μπανάνα κοκ).
Η τιμή είναι σε λογικά πλαίσια, χαμηλότερες από πχ το Ελληνικόν στην αρχή της Ολγας αν και προφανώς εδώ αγοράζεις γεύση και όχι απλώς παγωμένο σιρόπι.
Ιρανός μπαχάϊ για την ακρίβεια και ίσως για αυτό είναι ο μοναδικός γύρος που τρώω στην Θεσσαλονίκη όσο αφορά τα κλασσικά γυράδικα. Και τα κεμπαπ καλά, τα σουβλάκια μεγάλα ενώ οι τιμές είναι πλεον καλές, (2,50ε με σαλάτα).
στο κατάστημα 4 Εποχές[νεκροταφείο]
Μεζεδοπωλείο, Πάικου 2, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Οντως η κουζίνα του έχει αλλάξει σταδιακά και η ποιότητα των πιάτων έχει βελτιωθεί σημαντικά, σε σχετικά καλές τιμές αν ήταν κανονική ταβέρνα. Βέβαια το μαγαζί παραμένει στο στυλ "άπλυτο" που δεν είναι πρόβλημα για τον κυρίως χώρο αλλά δημιουργεί ένα άγχος για την κουζίνα και την τουαλέτα.
στο κατάστημα Ναυτιλιακή
Ταβέρνα, Πλατεία Αγίου Γεωργίου 8, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Εξαιρετική τοποθεσία, εξαιρετικά κακό φαγητό που δε μπορώ να καταλάβω το πως το έτρωγε η υπόλοιπη παρέα. Και σε εμένα λιγδωμένα πιάτα που αντικαταστάθηκαν.
στο κατάστημα Αργοφαγείο[νεκροταφείο]
Μεζεδοπωλείο, Απελλού 6, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Μαγαζί όπου επισκέπτομαι συχνά όταν θέλω να βγω κάπου εγγυημένα χωρίς εκπλήξεις. Καλό φαγητό με μερικά ασυνήθιστα πιάτα και συνολικά μεγάλη ποικιλία, μερίδες μέτριες και τιμές μέτριες. Υποτίθεται οτι κάπνισμα αυστηρά όχι αλλά πρακτικά τις μισές φορές έχουν φέρει τασάκι σε άλλο τραπέζι, γεγονός που για τέτοιο μικρό μαγαζί είναι απαράδεκτο.
στο κατάστημα Le Due Terre[νεκροταφείο]
Εστιατόριο, Βασιλέως Γεωργίου 22, Θεσσαλονίκη, Ν. Θεσσαλονίκης
Δοκίμασα το delivery με λαζάνια και κανελόνι. Μέτρια προς καλά για ελληνικά δεδομένα, μετριότατα για "αυθεντικό" ιταλικό εστιατόριο. Να παρατηρήσω και εγώ, όπως είπαν πιο πριν, οτι ήρθαν περιέργως γρήγορα.
Πολύ θετικό οτι πήραν τηλέφωνο την επομένη για να ρωτήσουν εντυπώσεις, δείχνει οτι ενδιαφέρονται για το μαγαζί. Προσωπικά ακόμα δεν έχω βρει ιταλικό για delivery άξιο λόγου αλλά μεταξύ των τυφλών άθλιων ιταλικών delivery το 2 terre μάλλον τρώγεται.
Ξεκινώ εγώ με το εστιατόριο στο Τελλόγλειο που έχει εσωτερικό παιδότοπο.
Χώρος μέσα χωρίς να πνίγεσαι, όμορφος χώρος έξω και πέρα από την υποτυπώδη παιδική χαρά έξω έχει και ένα γήπεδο της τοπικής ερασιτεχνικής απέναντι. Για Καθαρά Δευτέρα ήταν ότι καλύτερο.
Εκπληρώνει τον ρόλο του εξαιρετικά και ο ορισμός ότι πήγα και θέλω να ξαναπάω.
Ειδικά από τη στιγμή που απαγορεύτηκε το κάπνισμα, χάθηκε και το μόνο μειον του μαγαζιού. Προσωπικά θεωρώ οτι αδικείται λόγω τοποθεσίας, αλλά σίγουρα αξίζει στην περιοχή.
Μας είπαν οτι κλείνουν 5 για να ξανα-ανοίξει στις 8 ως μπαρ. Σε κάθε περίπτωση αξίζει την επίσκεψη για το φαί.
Κρίμα γιατί το μαγαζί είναι όμορφο και οι τιμές λογικές. Αλλά σε ένα εστιατόριο πηγαίνεις για να φας και δυστυχώς εμείς φάγαμε άσχημα.
Μόνο μειονέκτημα η ουρά όταν πλακώνουν οι φοιτητές το μεσημέρι.
Επίσκεψη Ιούνιο '
Με άλλα λόγια αν θέλετε να φάτε φθηνά ακριβό φαγητό τότε είστε στο σωστό μέρος.
Από την άλλη όντως εξαιρετικά πιάτα με βάση τα μανιτάρια, επαγγελματικά εκτελεσμένα, καλές πρώτες ύλες σε σωστές μερίδες. Τιμές τσιμπημένες αλλά όχι υπερβολικές - εξαιρώ το κρασί που είναι απλησίαστο.
Οσο αφορά τις αποδείξεις, φετίχ μου ομολογώ, είχα μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Στην αρχή δεν έφεραν, μετά που ζήτησα έφεραν δυο με άσχετες ώρες και ποσά και μετά από 5' λεπτά διαπραγματεύσεων έφεραν κανονική. Θα καταλάβαινα παρόμοια συμπεριφορά σε φθηνή ταβέρνα που προσπαθεί να κόψει όπου μπορεί για να είναι ανταγωνιστική, όχι σε μαγαζί που πουλάει εναλλακτική ανάπτυξη με το αυτοκόλλητο του ΖΕΝ (Zagori Excellence Network).
Πάραυτα αξίζει επίσκεψη.
Καλές ποσότητες στις αλοιφές, αναπάντεχα απόδειξη χωρίς να τη ζητήσω και ευγενικότατα πίεσαν για γλυκό στο τέλος. Μια τίμια λύση.
Πολύ ορεξάτος ο ιδιοκτήτης και προσπαθεί στα πιάτα με ανάμεικτα αποτελέσματα. Πχ οι αλοιφές του ήταν όντως χειροποίητες και φρέσκες αλλά έλειπε η σπιρτάδα. Το συκώτι που φάγαμε όμως ήταν φρέσκο και καλοψημένο.
Γενικώς καλή επιλογή για τη περιοχή.
Πήραμε σπιτικό γαύρο, φάβα με θαλασσινά, κρίταμο με σως από ρόδι και μελιτζάνες με χταπόδι. Το κρίταμο και ο γαύρος φανταστικά, η φάβα και το μελιτζανοχτάποδο απλώς καλά. Πάρα πολύ καλό το γλυκό από μαρέγκα ψημένη. Τσιμπημένες οι τιμές αλλά πληρώνεις θεα.
Από τα καλύτερα εστιατόρια που έχω πάει και με διαφορά το καλύτερο σέρβις, (βέβαια πέσαμε και σε μια ρουμανοτουρκάλα που μιλούσε κυπριακά και χαίρονταν που ξαναμιλούσε ελληνικά (!) ). Υπέροχο το καραμελωμένο φουα γκρα, ζουμερό και εξαιρετικά ψημένο το φιλέτο τάρανδου κοκ. Ολα υπέροχα. Υπολογίζεις 80/100 ευρώ το άτομο με κρασί αλλά αξίζει το κόπο.
Μόνο αρνητικό, (βέβαια για άλλους θετικό): είναι εκτός του κέντρου, σε ένα τυπικό νορβηγικό προάστιο και χρειάζεται 25' περπάτημα από το Δημαρχείο. Ερημιά και ησυχία.
Προφανώς και μη πάρετε τίποτα άλλο βέβαια. ;)
Εστω... Καλό σουβλάκι, σε καλή τιμή, καθαρό και από ψήστη που δουλεύει εκεί μάλλον δεκαετίες. Οχι, δεν είναι πανδαισία - ναι, αξίζει τον κόπο να πάρεις από εκεί και όχι από αλλού.
Οι τιμές όντως τσιμπημένες αλλά η _σταθερή_ ποιότητα κοστίζει και τις θεωρώ δίκαιες για την εμπειρία που προσφέρει.
Το φαί είναι ελαφρώς απογοητευτικό στα συνοδευτικά: μυδοπίλαφο άθλιο, πατάτες κακές, η χτυπητή είναι του λιντλ κοκ. Ούτε και φτηνά: το χταπόδι στα 10€.
Συνεχίζω όμως να το επισκέπτομαι γιατί όντως τα ψάρια του είναι εξαιρετικά και καλοψημένα - βέβαια πρέπει να πηγαίνεις μέσα και ελέγχεις ιδίοις όμμασι.
Οπότε για καλό ψάρι, καλή τοποθεσία και καλούς λουκουμάδες συνίσταται. Για μεζέδες, τσίπουρα κτλ επιλέξτε κάτι άλλο.
Αυτό που όμως με έκανε να σχολιάσω είναι η αραβική πίτα που κάνει με φρέσκο αγγουράκι,
To πήλινο του (αυτό το σουφλέ ψαρικών που έλεγαν πριν) ήταν η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε πικραμένο σουρίμι που ήξερε από θάλασσα ότι ο Ηπειρώτης βοσκός του σήματος της ΕΡΤ, τα τηγανητά είχαν βαπτισθεί από ποιοτικό λάδι της Shell κοκ. Τουλάχιστον οι τιμές βελτιώθηκαν - αναρωτιέμαι όμως αν έρθει το ΣΔΟΕ τι θα κάνουν μιας και από απόδειξη...
Χαίρομαι που άλλοι το βρίσκουν ωραίο, εγώ πάντως άλλη φορά δε ξανακάνω το λάθος.
Να προτείνω να βάλουν κανά φυτό έξω, (αν και πάω στοίχημα οτι θα το κλέψουν), γιατί η Ιουστινιανού ήταν που ήταν αηδία, τώρα που είναι γεμάτη από άδεια μαγαζιά είναι ακόμα χειρότερη.
Θα ξαναπάω γιατί εκτίμησα τη εξαιρετική διαθεσιμότητα τους και το φαγητό ήταν καλό αλλά δε ξέρω για τι: για τσίπουρο είναι πάρα πολύ ακριβοί, για κανονικό φαί η τοποθεσία δεν εμπνέει. Πάντως σίγουρα βρίσκονται δυο σκαλιά πάνω από οτιδήποτε έχει να προσφέρει το γειτονικό Μπιτ Παζάρ.
Εχω δοκιμάσει πολλές πίτες κάθε φορά λέγοντας οτι θα αρνηθώ να ξαναπληρώσω τόσα πολλά λεφτά για ένα καλό αλλά όχι εξαιρετικό προϊόν. Η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν όταν μου πρότεινε έντονα την κολοκυθόπιτα ένα απόγευμα που οδήγησε σε μια ήπια τροφική δηλητηρίαση, (είμαι σε θέση να αναγνωρίζω τις τροφικές δηλητηριάσεις), κατ'
Το έχω επισκεφθεί συχνά και αυτό που έχω παρατηρήσει είναι μια συνεχής προσπάθεια: συνέχεια διαφορετικά πιάτα ημέρας, άφθονες μερίδες, πλεον δεδομένο το κέρασμα με γλυκό χειροποίητο και όχι ετοιματζίδικοι χαλβάδες. Προφανώς και γίνονται λάθη, ειδικά όταν το μαγαζί γεμίζει, αλλά τουλάχιστον στα βασικά ξέρω οτι η ντομάτα πάντα θα είναι φρέσκια, οι πατάτες φρεσκοτηγανισμένες, ο κιμάς καθαρός χωρίς τόνους από μπαχάρια για να κρύβουν.
Μόνο αρνητικό που προσωπικά βρίσκω είναι οτι όπως όλα τα μαγαζιά στην Ελλάδα δυστυχώς ανέχονται το κάπνισμα.
Διάφορα ζυμαρικά πάντοτε τίμια δουλεμένα, με εμφανή προσπάθεια να ξεφύγουν από την λογική της fast food μακαρονάδας αλλά με εμφανή και την έλλειψη εκπαίδευσης στη μαγειρική. Σπιτικό φαι που σίγουρα αξίζει τα χρήματα του, δεν φοβάσαι οτι θα σου κάνει ζημιά αλλά σίγουρα καμία σχέση με ιταλική μαγειρική.
Ετσι με το όνομα ιταλικό παγωτό υπάρχουν αρκετά μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη με απογοητευτικά αποτελέσματα. Ευτυχώς αυτή η προσπάθεια δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία.
Το επισκέφθηκα πρόσφατα δοκιμάζοντας ένα μισόκιλο με ροδάκινο, πεπόνι, σανγκουινι και μπισκότο. Τα φρούτα αποτελούν ένα ύμνο στο ιταλικό παγωτό - ενδεικτικά αναφέρω την παρουσία υπολειμμάτων φλούδας στο ροδάκινο γεγονός που αποτελεί απόδειξη πραγματικής επεξεργασίας artigianale, (το πραγματικό gelato έχει παρουσία ινών στη γεύση του ανανά, μαύρα σποράκια στη μπανάνα κοκ).
Η τιμή είναι σε λογικά πλαίσια, χαμηλότερες από πχ το Ελληνικόν στην αρχή της Ολγας αν και προφανώς εδώ αγοράζεις γεύση και όχι απλώς παγωμένο σιρόπι.
"
Σίγουρα προτείνεται.
Πολύ θετικό οτι πήραν τηλέφωνο την επομένη για να ρωτήσουν εντυπώσεις, δείχνει οτι ενδιαφέρονται για το μαγαζί. Προσωπικά ακόμα δεν έχω βρει ιταλικό για delivery άξιο λόγου αλλά μεταξύ των τυφλών άθλιων ιταλικών delivery το 2 terre μάλλον τρώγεται.