κους κους ταβερνοχωριτών

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΛοιπά
Διεύθυνση
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας
Διαδίκτυο
Ωράριο
Λέξεις κλειδιά

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Για γενικό και αόριστο chat, αλλά μόνο προσοχή μην κουράζουμε γενικά τον μέσο αναγνώστη.

Εικόνες (11)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Ρομποτική ψησταριά
[εικόνα]
Μακαρόνια με σάλτσα σε σάντουιτς στην Ιαπωνία (δεν άντεξα να μην το ανεβάσω, sorry. Μια χαρά ήταν!)
[εικόνα]
Καλή Σαρακοστή αλάνια
[εικόνα]
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 1/2
[εικόνα]
Το γλωσσάρι του πατσά, σελ. 2/2
[εικόνα]
Γιορτή τσιγαρίδας (pure cholesterol) στο χωριό Δίλοφο (950 μέτρα υψόμετρο) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης
[εικόνα]
Βλέπε καρτέλα "Σχόλια" με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2023 για την ορθή ερμηνεία του γραφήματος
[εικόνα]
Έτσι για την επιμόρφωση
[εικόνα]
[εικόνα]
ΠΟΕΣΕ Ψήφισμα 16 Νοεμβρίου 2021

Σxόλια (767)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Rat Pack (πριν από 9 μέρες και 19 ώρες)
@NikosMIchelinJo, @All
<<…ενώ στην δεύτερη περίπτωση βρέθηκα στην θέση να απαιτήσω την απόδειξη
μετακυλώντας μου ένα είδος περιττής αμηχανίας.>>

Και εγώ έτσι έχω αισθανθεί πολλές φορές.
Ταξιδεύω συχνά σε όλο τον κόσμο, πουθενά δεν έχω δει το δικό μας το χάλι.

Στην Ισπανία πρόσφατα παρατήρησα ότι όταν πληρώνεις με κάρτα δεν έδιναν απόδειξη αν δεν ζητούσες μερικές φορές και συνειδητοποίησα ότι είναι γιατί αφού είναι ηλεκτρονική συναλλαγή γιατί να το τυπώσει.

Στην χώρα μας βέβαια είμαστε στο άλλο άκρο.

Δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ είναι και η εφορία.

Στα Χ ευρώ λογαριασμό λοιπόν το κέρδος της φοροδιαφυγής είναι μεγάλο. Πρώτα κλέβει τον πελάτη με το ΦΠΑ που εισπράττει, μετά το κράτος με ΦΠΑ και εφορία, και στο τέλος όλους μας αφού αυτά που λείπουν τα πληρώνουμε με φορολογικές αυξήσεις που γίνονται.

Φυσικά κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό στους ανταγωνιστές του.

Η δε απόλυτη κουτοπονηριά κερνάω ένα ξέπλυμα ηδύποτο ή ένα κάκιστο γλυκό, μια φέτα καρπούζι και μετά δεν πάω απόδειξη είναι φαινόμενο Ελληνικό που δεν το έχω δει πουθενά.

Μπορούμε να κάνουμε μεγάλη κουβέντα για τον ΦΠΑ και πως βγάζουν λεφτά και τους αυτοφοράκηδες και φορολογικούς υπεύθυνους κλπ. Μπορούμε να πούμε και για το προσωπικό και τις βάρδιες (κάρτες εργασίας) και πολλά που θα αλλάξουν το 2025/26 αλλά ας μείνουμε στα του ταβερνοχώρου και των κριτικών μας ως απλή ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών.

Προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός στις κριτικές, ενώ συνειδητά ξέρω ότι δεν γίνεται.

Θα γράψω μια κριτική για ένα εστιατόριο με ψάρια που έλεγα να μην γράψω μια και αποφάσισα να μην ξαναπατήσω ποτέ. Σκεφτόμουν μάλιστα αν πρέπει να είναι λακωνική ή αναλυτική, είχα καταλήξει να ανεβάσω μια φωτογραφία μόνο. Σύντομα…..

Για το μαγαζί το Albero που ανέφερες θα παραθέσω στιχομυθία που με ενόχλησε και δεν την ανέφερα σε κριτική. Φέρνουν την πλάκα ψησίματος όπως συνηθίζουν θες δεν θες, και να τους πεις το θέλω μέτριο αυτοί θα φέρουν την πλάκα ως ιεροτελεστία και φέρνουν και βούτυρο. Μια και το κρέας που πήραμε ήταν ακριβό ζήτησα λίγο λάδι αντί για βούτυρο. Εξεπλάγην που τόλμησα να ζητήσω κάτι τέτοιο, και έφεραν ένα μικρό μπουκαλάκι λάδι που και το χρησιμοποιήσαμε. Λέει η μια εκ των μετόχων να τους πεις ότι κάνει 1.5 ευρώ το λάδι αυτό .... και το χρέωσε. Ο λογαριασμός ήταν 500+ ευρώ για παρέα 6 αντρών.
Ουδέν σχόλιο γιατί τι να πεις.....
Σημείωση - ο Λάζαρος Σμπόνιας που ήταν Maitr δεν είναι πλέον στο Albero και θα είναι σε νέο παραλιακό εστιατόριο που θα ανοίξει σύντομα.

Για το δε Clochard που ανέφερες είχα μια εμπειρία που ήταν έκπληξη. Είμασταν με ένα φιλικό ζευγάρι και μάλωνα ποιος θα πληρώσει. Πληρώνω εγώ βιαστικά και μετά από λίγο ήρθε ο σερβιτόρος που παρέλαβε το ποσό και μου έφερε πίσω ένα πενηντάρικο, πληρώσατε παραπάνω κύριε μου είπε. Το εκτίμησα.
To ότι δεν έκοψε απόδειξη με εκπλήσσει αρνητικά φυσικά και με προβληματίζει.

Καταλήγοντας η φοροδιαφυγή είναι μια μάστιγα που πρέπει να εκλείψει.
Το να πρέπει να μην κόψει αποδείξεις ένα κατάστημα για να επιβιώσει το θεωρώ κατάντια, ντροπή, για την οικονομία μας, την χώρα μας, κλπ.

Το να μην κόβει για να αισχροκερδεί συμφωνώ απόλυτα με το @ταβερνοαλάνι.
Ουδέν κρυπτόν υπό του ηλίου.
ταβερνοαλάνι (πριν από 9 μέρες και 20 ώρες)
@vtp συμφωνώ ότι υπάρχει ηθική διαφορά μεταξύ ενός αστικού εστιατορίου και ενός ακριτικού καφενείου, η ίδια μη ορθή πράξη τους έχει διαφορετικό αντίκτυπο, πιθανόν πηγάζει και από διαφορετικά κίνητρα (απληστία vs ανάγκη), άρα αξιολογείται διαφορετικά
varethika ton prologo (πριν από 9 μέρες και 21 ώρες)
Για την μη έκδοση αποδείξεων
Συμφωνώ με Nikosmichelinjo
Όταν συμβαίνει από προβεβλημένα και <<σοβαρα>>μαγαζια με ενοχλεί σφόδρα η κουτοπονηριά
Όταν όμως δεν μου δίνει απόδειξη ένα καφενείο στην Νισυρο η στην Πίνδο δεν έχω κανένα πρόβλημα
ταβερνοαλάνι (πριν από 9 μέρες και 22 ώρες)
@NikosMichelinJo, πάντως η φοροδιαφυγή είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Αν ένα γυράδικο δεν κόβει αποδείξεις, έχει αδήλωτη εργασία, πως να επιβιώσει το άλλο γυράδικο της γειτονιάς; Νομίζω ότι όλοι οι χρήστες εδώ στο σάιτ αγαπάμε την εστίαση, γι' αυτό τα κακώς κείμενα αξίζουν υπογράμμισης για να ξέρουμε που πάμε και τρώμε και ποιους στηρίζουμε.
NikosMichelinJo (πριν από 9 μέρες και 23 ώρες)
Διατελώ με τιμή μέλος της κοινότητας του Ταβερνοχώρου επί πολλά έτη
και διαβάζω τα σχόλια όλων σας, για το πιο λαϊκό γυράδικο οπουδήποτε
μέχρι το πιο εστέτ πολυβραβευμένο εστιατόριο στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να ψιλοενοχλούμαι
από υποσημειώσεις χρηστών του Ταβερνοχώρου για φοροδιαφυγή χώρων εστίασης
μέσω αποφυγής έκδοσης παραστατικού (απόδειξη)
είτε για κατανάλωση μέσα στο ίδιο το κατάστημα, είτε μέσω delivery.

Θεωρούσα ότι πρόκειται για κάποιο είδος ρουφιανιάς
άσχετης με το προϊόν, την εξυπηρέτηση, τον χώρο που σε φιλοξενεί
το πακέτο όλο που θεωρώ ιερώς την εστίαση, τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Ήρθε η ώρα να... φορέσω την κουκούλα
και επιγραμματικά να αναφέρω δυο εστιατόρια όπου φιλοξενήθηκα το τελευταίο δεκαήμερο
όπου έφαγα πάρα πολύ καλά, εξυπηρετήθηκα άψογα,
σηκώθηκα από το τραπέζι πλήρης και την ώρα του λογαριασμού
εκνευρίστηκα τόσο πολύ που ένιωσα σαν να μου κλωτσούν την καρδάρα με το γάλα.

Προτιμώ να αναφερθώ σε αυτό εδώ το topic και όχι στα επι μέρους των δυο αυτών εστιατορίων (@Clochard και @L'albero, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης)
καθώς πρόκειται επί της ουσίας για σχολιασμό πέρα από το φαγητό καθαυτό.

Η τακτική της "Ανάλυσης Λογαριασμού" μόλις μυριστούν μετρητά είναι αισχρή
σε γεύματα των 200 ευρώ όταν συνυπολογίζουν ακόμα και δυο εσπρεσάκια των 4 ευρώ,
σε χρεώνουν κανονικότατα με τον ΦΠΑ που περιλαμβάνεται στον τιμοκατάλογό τους
και αυθαδιάζουν παντελονιάζοντάς τον και προσθέτοντάς τον στο κέρδος τους.

Για να μην θεωρηθεί το σχόλιό μου ως προϊόν παρεξήγησης
και στις δυο περιπτώσεις πλήρωσα ποσά που απαιτούσαν ρέστα
αλλά η απόδειξη δεν ήρθε ούτε με αυτά
μάλιστα "χάθηκαν" και οι Αναλύσεις Λογαριασμού στο μεταξύ.

Δεν σας κρύβω ότι στην πρώτη χρονικά περίπτωση που μου έτυχε
και πολύ πέρα από τις αρχές μου, δεν άφησα ούτε ένα ευρώ φιλοδώρημα,
ενώ στην δεύτερη περίπτωση βρέθηκα στην θέση να απαιτήσω την απόδειξη
μετακυλώντας μου ένα είδος περιττής αμηχανίας.

Συγνώμη για το σεντόνι και ευχαριστώ για την προσοχή σας.
bibi (πριν από 16 μέρες και 2 ώρες)
Οκ δεν εχω ιδεα απο fine dining αλλα Mini burger με συκωτι χελιου ?
Νομιζω οτι ανακατευομαι.
Conx9 (πριν από 18 μέρες και 14 ώρες)
Αυτό πού κάνουν την σαλάτα ταμπουλέ με κους κους ζυμαρικό...έ δεν είναι ταμπουλέ, πώς να το κάνουμε! κους κούς είναι μόνο το ψιλό, το αράβικο. Και τί ωραίο πού γίνεται στο σκεύος tajine με λαχανικά! Το ζυμαρικό κους κους είναι μόνο για να μαγειρευτεί όπως η μανέστρα.
hambos22 (πριν από 21 μέρες και 22 ώρες)
@Koutmatzan ως γνώστης πάνω στο αντικείμενο και έχοντας πρόσφατα υλοποιήσει κάτι πολύ παρόμοιο πρόσφατα (user video upload με reeloειδές experience), μπορώ να πω ότι μου έβγαλε την πίστη για να βγει σωστά και σταθερό γιατί τα video είναι τελείως άλλη ιστορία από τις εικόνες και θέλει έξτρα προσοχή (περιεχόμενο, μέγεθος, ανάλυση, διάρκεια, transcoding κτλ)
Koutmatzan (πριν από 23 μέρες και 1 ώρα)
Ξέρω,το ταβερνοαλάνι έχει αναφέρει πολλές φορές ότι οι αλλαγές στην λειτουργία της σελίδας είναι πολύ δύσκολες,αλλά σκέφτηκα κάτι απλό (σαν σκέψη) αλλά ίσως δύσκολο στην πραγματοποίηση της.Πως σας φαίνεται να μπορούσαμε να ανεβάζουμε και βίντεο αντί για μόνο εικόνες κάτι σαν reels .Μου έστειλε για παράδειγμα ένας φίλος ένα σύντομο βιντεάκι που δείχνει το χώρο ενός μαγαζιού στην Ταυλάνδη και το βρήκα ψυχαγωγικό.
Μάριος (πριν από 25 μέρες και 15 ώρες)
Ερώτηση προς τα συνταβερνοαλάνια :)
Δοκίμασα 2 φορές να επισκευτώ το Μεδούλι, βράδυ Σαββάτου και μετά βράδυ Παρασκευής.
Και τις 2 φορές το βρήκα κλειστό.
Τελικά, μήπως έχει κλείσει ή απλά δεν δουλεύει βράδυ τον χειμώνα;
Σταύρος (πριν από 27 μέρες και 16 ώρες)
Δημοσιογραφικό αφιέρωμα στα σαλονικιώτικα σουτζουκάκια:
https://www.kathimerini.gr/k/gastronomos/563338039/ta-soytzoykakia-tis-thessalonikis-einai-allo-pragma-se-poia-magazia-ta-trome-kai-poies-oi-diafores-me-ta-smyrnaiika/
bibi (πριν από 29 μέρες)
@Rat Pack και @Thanasis με φιλους μου δισκαδες που συζητω εχουμε καταληξει στα εξης.
Δεν υπαρχουν πια φυλες και μουσικα ρευματα ικανα να υποστηριξουν μαζικα κινηματα
με τον τροπο που αυτο γινοταν παλιοτερα.
Ο τροπος διανομης της μουσικης εχει αλλαξει ριζικα και σε μια βδομαδα
και πολυ λεω το καινουργιο εχει γινει παλιο.
Πολυ σημαντικο δεν υπαρχει πια στηριξη απο τις εταιριες στα ανεξαρτητα labels.
Οτιδηποτε μαζικο συμβαινει ειναι στην χορευτικη μουσικη και αφορα κυριως τους νεους κατω απο τα τριαντα.
Ας μην ξεχναμε οτι αυτη η πολη δεν μπορουσε να ζησει τις Τρυπες και περασαν πολλα χρονια πριν αρχισουν να βγαζουν χρηματα και να ασχολουνται αποκλειστικα με την μουσικη.
Thanasis (πριν από 29 μέρες και 7 ώρες)
@Rat Pack, αναφερόμουν στο γεγονός ότι παλαιότερα η Θεσσαλονίκη σε μεγάλο βαθμό όριζε το μουσικό ρεύμα της εποχής, ενώ μετά την κρίση είμαστε πιο στάσιμοι και οτιδήποτε, ας πούμε καινοτόμο, συμβαίνει σχεδόν αποκλειστικά στην Αθήνα. Όχι πως δεν βγαίνουν ακόμα καλοί μουσικοί εδώ (οι περισσότεροι που ανέφερες είναι φίλοι και γνωστοί μου και όντως εξαιρετικοί).
Rat Pack (πριν από 29 μέρες και 18 ώρες)
@Thanasis
Και εγώ μελαγχολώ συχνά ... και αναπολώ.
Εξού και το Σέμπρικο που πρόδωσα το αγαπημένο μου Μαιτρ γιατί ο ανηψιός μου ήθελε να πάει σε κάτι <<καινούργιο>>. Οπότε τον νέο τον πήγα στο ... παλιό.

Τώρα μουσικά - αντιλαμβάνομαι την πικρία, αλλά,

22 Νοε Cayetano γέννημα θρέμα Θεσσαλονικιός (μοντέλο 1977), μένει στο Tokyo πλέον.

6 Δεκ Firewind - Gus G, βιρτουόζος, Θεσσαλονικιός (μοντέλο 1980). Τον είδα να <<ρίχνει>> την ασύνδετη κιθάρα και να παίζει τριπλέτες μέχρι κάτω όπως γλιστρούσε στο χέρι του. Στις παρτιτούρες έχει κάτι Ισοκράτες, κάτι εκπλήξεις ωραίες.
Θα είμαι εκεί.

Δυτικές Συνοικίες - Καλοκαιρινά Ραντεβού , Θεός να το συγχωρέσει το παληκάρι και να προσέχει τους δικούς του.
https://www.youtube.com/watch?v=0592ba7iVG0
Ροκ με καθαρό ήχο και στίχο να τον τραγουδάς για καιρό.

Γιάννης Παπαδόπουλος, Θεσσαλονικιός (μοντέλο 1980), τραγουδιστής των Beast in Black

Ατομικά Τιμόθεος Πέτριν βιολοντσέλο 24 ετών, Οδυσσέας Τσακαλίδης βιολί 15 ετών κλπ.

Νέο Σαβόπουλο δεν έχουμε αλλά κάτι γίνεται.

Blues Wire.... τι θυμάμαι και εγώ.

Αρκετά με την μουσική και το φαί

Εδώ ο Ηρακλής είναι στην Β ... και δεν βλέπω να ανεβαίνει φέτος....
Θα γράψω κριτική για τους Φούρνους Βενέτη.
Απροπό έχουν εξαιρετικό τσουρέκι.

Να είστε όλοι καλά.
ταβερνοαλάνι
@katzik

δοκίμασε στην αναζήτηση πάνω δεξιά τα εξής 3 tags ξεχωριστά:
#κατάλληλο για παιδιά
#παιδότοπος
#παιδότοπος με φύλαξη

και κάθε φορά πάτα το κουμπί "Φιλτράρισμα χάρτη" που εμφανίζεται πάνω στα αποτελέσματα αναζήτησης. Για να αφαιρέσεις το φιλτράρισμα, πρέπει να πατήσεις το Χ που βρίσκεται δεξιά στο πεδίο αναζήτησης.
katzik
Καμια προταση για εστιατοριο/ταβερνα για μικρα παιδια τωρα που ειναι χειμωνας? Ξερετε καμια με περιβαλλον ιδανικο για μωρα μεχρι 3/4?
varethika ton prologo
Επιστρέφει η Pizza Hut στην Ελλάδα, έρχεται και η Taco Bell

https://selfservice.gr/epistrefei-i-pizza-hut-stin-ellada-erchetai-kai-i-taco-bell/
τρελος
πιτσαρια φάση οταβα ή casale
γενικα ετσι φαση ελληνικη παλιου τυπου αλλα νοστιμες οχι κατι χαρτονια;
εχουμε να προτεινουμε κατι κεντρο;
Thanasis
Η Νέα Ζηλανδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αρνιών/προβάτων στον πλανήτη και είναι όντως τα πιο άνοστα στον πλανήτη as well. Τώρα θεωρητικά τα Ελληνικά αμνοερίφια είναι από τα κορυφαία στον κόσμο, αλλά υπάρχει δραματική πτώση στην ποιότητα τα τελευταία χρόνια. Όσο αφορά τον Πρασσά/Γυράδικο (τουλάχιστον αν δεν έχει αλλάξει κάτι) συνεργάζονται με μεγάλη φάρμα στην Ελασσόνα, και θεωρητικά πάντα, τα κρέατά τους είναι νωπά και ελληνικά. Παρ όλα αυτά είναι κάκιστα. Ειδικά τα παϊδάκια, πρόβεια και αρνίσια, όσες φορές τα έχω δοκιμάσει ήταν για πέταμα.
tsimp
Όχι, όχι, δεν υπονόησα κάποια προκατάληψη, απλώς μου έκανε εντύπωση η διπλή αναφορά στη συγκεκριμένη χώρα προέλευσης, και σκέφτηκα μήπως έχουν κάτι το εξωτικό τα αμνοερίφια εκεί :ρ

Με αυτό "...οι τυχόν εισαγωγές αρνιού νομίζω γίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από Νέα Ζηλανδία." απαντάς στο ερώτημα μου, καθώς είναι κάτι που δεν γνώριζα (όχι η εισαγωγή γενικά, αλλά ο βαθμός που προέρχονται από ΝΖ).
Θου-Βου
@tsimp: δεν κατάλαβα τι ακριβώς ρωτάς. Δεν έχω κάποια προκατάληψη με τις εκάστοτε χώρες εισαγωγής τροφίμων. Δηλαδή δεν με απασχολεί το αν το μοσχαράκι που έφαγα ήρθε από τη Γαλλία, οι πατάτες από την Αίγυπτο, τα σκόρδα από την Τουρκία κ.ο.κ. Υπό την έννοια βέβαια ότι όταν θα σου το βάλουν στο πιάτο δεν θα καταλάβεις διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο ντόπιο.

Όλοι μας επισκεφθήκαμε αμέτρητες φορές καταπληκτικές ταβερνούλες σε διάφορα χωριουδάκια της πατρίδας μας. Προσωπικά έχω απολαύσει σε τέτοια γραφικά μέρη εξαιρετικά παϊδάκια, θεσπέσιο αρνάκι μπουτάκι λουκούμι στο φούρνο ή στη γάστρα, συκωταριές, κοκορέτσια κλπ. Ουδέποτε μου έτυχε να μου φέρουν κατεψυγμένο - αποψυγμένο αρνάκι, όπως μου συνέβη πρόσφατα και στο Γυράδικο και στον Πρασσά.

Συμπερασματικά, η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι κάποια κατεψυγμένα τρόφιμα συνήθως υστερούν πάρα πολύ έναντι των αντίστοιχων νωπών (έχει και εξαιρέσεις, π.χ. προτιμώ το κατεψυγμένο μαλακό χταποδάκι από το φρεσκοαλιευμένο σκληρό σα λάστιχο). Η διαφορά ανάμεσα σε μια μερίδα φρέσκο αρακά και σε μια άλλη κατεψυμένο αρακά είναι μηδαμινή. Ωστόσο, σε κάποια κρέατα η διαφορά είναι χαώδης. Βλέπε λ.χ. φρέσκος χειροποίητος γύρος -vs- βιομηχανοποιημένος επεξεργασμένος και κατεψυγμένος γύρος. Ένα χάλι μαύρο ο δεύτερος. Ομοίως, τεράστια διαφορά παρατηρώ ανάμεσα στο νωπό αγνό αρνάκι της ορεινής Ελλάδας και στο κατεψυγμένο αρνάκι. Και επειδή δεν μου έτυχε ποτέ να ακούσω για ελληνικό κατεψυγμένο αρνάκι, έκανα την υπόθεση ότι αυτό που μου πούλησαν ήταν εισαγωγής. Αν μεν είναι Πάσχα εισάγουμε νωπά αμνοερίφια και από γειτονικές χώρες της Βαλκανικής. Αν δε είναι κάποια άλλη εποχή του χρόνου, τότε οι τυχόν εισαγωγές αρνιού νομίζω γίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από Νέα Ζηλανδία. Και φυσικά από εκεί έρχεται πάντα κατεψυγμένο, ποτέ νωπό.

Τέλος, για να μην μακρηγορώ, ας κάνουμε και δύο τελευταίες συγκρίσεις με το νου μας. Τι είναι πιο νόστιμο, ένα κατεψυγμένο κοτόπουλο πτηνοτροφείου ή ένα κοτόπουλο αλανιάρικο που έβοσκε ελεύθερα σε κάποιο χωριουδάκι; Τι είναι πιο νόστιμο, η φρεσκοκαθαρισμένη στο χέρι νωπή πατάτα ή η κατεψυγμένη του φαστ φουντ;
tsimp
@Θου-Βου: Υπάρχει κάποιο thing με τα παϊδάκια Νέας Ζηλανδίας, ή απλώς τυχαίνει να είναι βασική πηγή εισαγωγής κρέατος στη χώρα άρα και η υπόθεση είναι το επικρατέστερο σενάριο αντί ντόπιου αρνιού;
dokimastis
Δεν ξέρω ακριβώς τη νομοθεσία. Το China Joy στην Μοναστηρίου έχει τραπέζια με hotpot, αλλά δεν τα λειτουργεί. Δεν ξέρω αν φταίει ο νόμος ή είναι δική τους απόφαση.
ταβερνοαλάνι
Το βίντεο που έστειλες παρουσιάζει τα Dosirak, Ikura και Seoul House. Από αυτά τα 3 απ' όσο ξέρω (δεν είδα το βίντεο) μόνο το Seoul House έχει φωτιά πάνω στο τραπέζι και πρέπει να είναι αερίου, όχι κάρβουνο. Πάντως η ύπαρξη 1-2 μαγαζιών σε όλη την Ελλάδα των ~80000 καταστημάτων εστίασης, δεν μου απαντάει στο ερώτημα αν πλέον επιτρέπεται, αν θέλει ειδική άδεια ή αν γίνεται παράτυπα. Εύχομαι η νομοθεσία να είναι ευέλικτη και να αφήνει περιθώριο για τέτοια κόνσεπτ, και αν ναι, τότε απορώ γιατί δεν έχουμε περισσότερα μαγαζιά που να το προσφέρουν (π.χ. hotpots).
dokimastis
Εγώ ξέρω ότι υπάρχουν κορεάτικα εστιατόρια στην Αθήνα πού *έχουν* εστία πάνω στο τραπέζι πχ. δες εδώ την Παυλίνα Λη να τρώει σε ένα από αυτά:
https://www.youtube.com/watch?v=f3yZn8ZTtSg
ταβερνοαλάνι
Είδα ένα νέο εστιατόριο στην Νεμέα, ο Βράχος, έχει βάλει μίνι ψησταριά ενσωματωμένη σε τραπέζι. Φαίνεται σε φωτό στο facebook τους. Όπως δηλαδή κάνουν παραδοσιακά οι κορεάτες στο Korean BBQ.

Απορία προς γνώστες: τόσα χρόνια είχα μείνει με την εντύπωση ότι οι υγειονομικές διατάξεις και φαντάζομαι και η πυρασφάλεια, απαγορεύει στην Ελλάδα τα καταστήματα να έχουν φωτιά εκτός της κουζίνας. Άλλαξε κάτι;
Σταύρος
Προς Βίκτωρ Τ. & zaknafein : λεπτομερέστατο ρεπορτάζ και φωτορεπορτάζ από ποικίλα φαγάδικα της Βιέννης. Έξοχα!
NikosMichelinJo
Αξιοπρεπές μπιφτέκι συνομοταξίας "Αχνού" και "Τάκη"
αλλά χωρίς βουτυράκι
έφαγα πρόσφατα στο "Παγγαίον"
(οδός Τομπάζη, ανατολικά, τέρμα Κωνσταντινουπόλεως με Μπότσαρη)
με παρόμοια υφή, γεύση και... ελαστικότητα
σε διαστάσεις γιου-εφ-όου,
σαν δίσκος τριάντα τριών στροφών, ένα πράμα.

Διατίθεται σκέτο και γεμιστό.
Φαγάνας
Μετά από τέτοιες συμπεριφορές εννοείται ότι δεν ξανά πατάς ,όχι απλά αραιώνεις ..
Εγώ προσωπικά το θεωρώ προσβολή αυτό
Έχω πληρώσει περιμένω δέκα ώρες ενώ μου είπες 15 λεπτά και αντί να πεις ένα συγνώμη μου βγάζεις το 5€ και με διώχνεις ?
Θα τ άκουγε για τα καλά.......
Πιάσαν τον παπά από ...........
Θου-Βου
@Ουαλός πηγαίνεις στο «Αχνός», στο tab «Πληροφορίες» και πατάς πάνω στο tag #μπιφτέκι βουτύρου.
ταβερνοαλάνι
@Ουαλός γράψε στην αναζήτηση: #[μπιφτέκι βουτύρου]
Ουαλός
Με αφορμή το κλείσιμο του αγαπημένου Αχνού, θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν πλέον μαγαζιά με τέτοιου είδους "old school" μπιφτέκι, όπως το έμαθα στον Αχνό, στον Τάκη και σε άλλα μαγαζιά. Δηλαδή λαστιχωτό, με το βούτυρό του απάνω.
Rosstrobon
Όταν διάβασα το σχόλιο της Γιαντράνκα αναφώνησα "έτσι εξηγείται...". Τους παρατηρώ καθημερινά που περνάω και μου φαίνονται πολύ περίεργα μερικά πράγματα, το πως αντιλαμβάνονται το δημόσιο χώρο πχ, ότι παίζει ένα ύφος "ανωτερότητας"/i don't give a shit, από το προσωπικό...τους είχα στείλει και μήνυμα για την δυσάρεστη εμπειρία μου και το ζόρι που πέρασα, θεώρησα πως έπρεπε να το κάνω γιατί ταϊζουν κόσμο, όχι αστεία και αφού με άφησαν 5 μέρες στο διαβάστηκε, πήρα πίσω την πιο τυπική κλάιν απάντηση λυπόμαστε κλπ κλπ. Έτσι καταλαβαίνω ότι δεν τους νοιάζει, ξέρουν ότι ο κόσμος κάνει ουρές και αν δυσαρεστηθεί και κάποιος δεν έγινε και κάτι, τόσοι περιμένουν από πίσω...

Αυτό που με χάλασε πιο πολύ ήταν ότι έχω γερό στομάχι, έχω φάει απ' τα πιο βρώμικα μέρη, σάντουιτς με σουβλάκι νυφίτσας έξω από γήπεδα σε καντίνες της συμφοράς και δεν έπαθα απολύτως τίποτε, δεν με ενόχλησε το παραμικρό...και την έπαθα από το "εκλεπτισμένο" φαστ φουντ της Σαλεντίνας του 6ευρου.

Τέλος πάντων, τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες, τεράστια έλλειψη σεβασμού, ατιμωτική πράξη για τον πελάτη, τελείως αντιεπαγγελματικό. Σίγουρα σηκώνεσαι και φεύγεις και δεν ξαναπατάς. Αν δεν κατάφερνα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου, σίγουρα θα έφευγε μπινελίκι...
varethika ton prologo
Τραγικό συμβάν δεν θα ξαναπάτουσα ποτέ ,έχω ακύρωση παραγγελίες από wolt κλπ κ προτίμησα να φάω τοστ η παξιμάδια με φέτα και ρίγανη
guru
Ορμώμενος από το συμβάν που περιέγραψε η Γιατρανκα, στο Salento και προσωπικά με οδήγησε να ρίξω κόκκινη κάρτα σε ένα μαγαζί το οποίο δεν είχα επισκεφθεί και ήταν στα To do, ήθελα να ανοίξω κουβέντα για το πως θα αντιδρουσατε σε ανάλογη περίπτωση. Θεωρώ ότι θα τονιζα επί τόπου την αγένεια του και την αντιεπαγγελματικη του συμπεριφορά και πιθανότατα θα τον στόλιζα και με ένα δύο κοσμητικά επίθετα. Ποιος νομίζεις ότι είσαι που βγάζεις χρήματα από το ταμείο και τα δίνεις στα μούτρα του πελάτη. Άθλιος κατ' εμέ. Change my mind
Nίκος©
Στο φεστιβάλ καντίνας νομίζω χάθηκε η μπάλα γενικότερα. Δεν έχει καμία σχέση με την "καντίνα". Street food ψευτογκουρμεδιές είναι. Πάνε οι καλές εποχές με Μαύρο και Αννούλα.... καμ αν, καμ αν...! Φάε μπούκοβο βγάζει γάλα δεν παχαίνει!
Ουαλός
Μια που ανέφερα το φεστιβάλ καντινας: Από πού κι ως πού θεωρούν οι διοργανωτές ιδανική μουσική για να συνοδέψεις ένα ψαγμένο μπέργκερ ή ένα ινδικό κάρι ή churros για γλυκό, τα κλαρίνα, λες κι είσαι σε πανηγύρι του καλοκαιριού και καταβροχθίζεις γουρνοπούλα συνοδεία ρετσίνας; Πήγα τις δύο τελευταίες μέρες και ειδικά τη δεύτερη φορά αναγκάστηκα να φορέσω τα ακουστικά για να γλιτώσω από τη "μουσική" πανδαισία...
bibi
Ζωή και Υγεία Σαντουιτς με αβοκαντο μαργαριτα ολικης μοναστηριακο ψωμι
ολα πολυ καλα και πρωτοποριακα για τα 90ς.
Ειχε ενα κακο συνηθειο οπως και πολυ αλλοι επαγγελματιες, να μην πεταει τιποτα.
Ετσι την μια μερα ετρωγες μια πολυ καλη με σωστη υγρασια πιτα και την αλλη μια στεγνη πεθαμενη πιτα.
Ουαλός
Πριν 1-2 μήνες έκλεισε το Ζωή και Υγεία στην Τσιμισκή 118. Μου κάνει εντύπωση που δεν έχει μπει στον ΤΧ, πιστεύω πως θα μπορούσε. Είχε διάφορα πιτοειδή, μόνο vegetarian αν δεν κάνω λάθος και ήταν το πρώτο μαγαζί όπου δοκίμασα πίτες ολικής, πίσω στα 90s.
Ragioniè
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις τιμές που έχουν πάρει τον ανήφορο στα γυράδικα ενώ έπονται νέες αυξήσεις οσονούπω

Θεωρώ ενδιαφέρον το παρακάτω άρθρο μιας και ο συνεντευξιαζόμενος παραθέτει αναλυτικά τιμές και κοστολόγια όπου το ρεζουμέ είναι ότι πλέον η κερδοφορία κυμαίνεται μεταξύ 9%-11% αλλά με σαφείς τάσεις προς τα κάτω λόγω επικείμενων αυξήσεων+νέων υποχρεώσεων προς το Κράτος τύπου ψηφιακή κάρτα εργασίας κτλ

https://www.news247.gr/food/enas-souvlatzis-exigei-giati-tha-paei-sta-5-evro-to-souvlaki/


ΥΓ. Διαβάζοντας το άρθρο και ξεκάθαρα ως προσωπική μου εκτίμηση,δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι το νούμερο ένα ψητάδικο κατ'εμέ της Θεσσαλονίκης,το Λαϊκόν, δεν έχει γύρο
varethika ton prologo
https://www.fnl-guide.com/gr/el/restaurant-news/nolan-new-chef/

Περιγράφει τον David Chang με τον οποίο όντως υπάρχουν συζητήσεις ,προσωπικά το βρίσκω δύσκολο αλλά θα τον ήθελα Αθήνα έστω ως executive
Γιαντράνκα
Παιδιά, σας μερσώ για το ευχάριστο μουσικό διάλειμμα και τις πληροφορίες
aethra
το εστιατόριο που τους έστειλε στο νοσοκομείο τους επιχειρηματίες είναι οι επτά θάλασσες...
NikosMichelinJo
Μουσικό διάλειμμα, Γιατράνκα:
https://www.youtube.com/watch?v=lMST3H69-Os
Γιαντράνκα
Μα ποιο να είναι..;
Rat Pack
Με μπέρδεψε το Ν Αιγαίο γιατί αναφέρουν και Δωδεκάνησα αλλά όντος έτσι είναι.
Απολογούμαι.
Σε γενικές γραμμές όμως όλα είναι στον Νότο, Χαλκιδική, Β. Αιγαίο, Ήπειρος, Θεσσαλία είναι σχεδόν ανύπαρκτα τουριστικά.
Thanasis
Οκ, έτσι βγάζει και παρα βγάζει νόημα. Λογικό να φτάνει την Κρήτη και να έχει τέτοια διαφορά με την Χαλκιδική. Μη σου πω ότι μου φαίνεται και μικρή η διαφορά. Στις καλές εποχές παίζει μέρη σαν το Super Paradise να είχαν τον ίδιο τζίρο με ολόκληρο το δεύτερο πόδι (προφανώς υπερβάλω αλλά καταλαβαίνετε). Το 2.3% της Χαλκιδικής σε σχέση με το 26% για ολόκληρη την Κρήτη που είναι κράτος εν κράτη μου φαινόταν πολύ λογικό. Αλλά 26% για Κρήτη και 27% για Ρόδο δεν μπορούσα να το χωνέψω με τίποτα.
zaknafein
Αυτό που έγραψε μόλις τώρα ο ThomasDim μπήκα να γράψω κι εγώ. Το 27% αφορά Κυκλάδες + Δωδεκάνησα, όχι μόνο τη Ρόδο.
ThomasDim
@Thanasis, Ratpack: Νομίζω ότι το αίνιγμα του Νότιου Αιγαίου λύνεται πολύ εύκολα από το ότι το 27% δεν αναφέρεται μόνο στη Ρόδο, αλλά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή όλες τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σαφώς πιο πιθανό από το να συνεισφέρει μόνη της η Ρόδος το 27% των τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα.
Thanasis
@Rat Pack, για να σου πω την αλήθεια εμένα πάντως δεν μου κάνει τόσο πολύ εντύπωση η διαφορά Χαλκιδικής με Ρόδο/Κρήτη. Αυτό που με σοκάρει πραγματικά είναι το πως η Ρόδος είναι τόσο κοντά στην Κρήτη σε νούμερο. Η Κρήτη είναι τεράστια και έχει όλον το χρόνο τουρισμό πολλών διαφορετικών ... Βαθμίδων. Κάτι δεν καταλαβαίνω σίγουρα. Κατά τα άλλα έχω να πάω στη Ρόδο πάνω από δεκαετία και δεν ξέρω τι συμβαίνει. ΤΟΤΕ όμως μέσα στην πόλη της Ρόδου μας γδέρναν και τρώγαμε σκουπίδια. Προφανώς πολλά θα έχουν αλλάξει, όπως και φαντάζομαι θα υπάρχει και πλουραλισμός επιλογών. Στη Χαλκιδική, νομίζω πως μεγάλο μέρος για αυτά τα νούμερα είναι ακριβώς το ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα πεντάστερα, και μαζεύεται πολύ τουρισμός από Βαλκάνια σε μικρότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πολύ χαμηλότερο κόστος (και με μεγάλο μέρος χωρίς να δηλώνεται). Τώρα με την νοοτροπία που υπάρχει στη Χαλκιδική, φοβάμαι πως αν γινόταν επενδύσεις με περισσότερα πεντάστερα, οι τιμές που ήδη έχουν ξεφύγει θα ξεφύγουν και άλλο.
Rat Pack
@Thanasis
Σωστά βλέπουμε Χαλκιδική και νομίζουμε ότι είναι πολύ μεγάλη.
Για την ακρίβεια, η έκταση της χαλκιδικής είναι 2,918 km2 (χωρίς το 3ο πόδι), αλλά τα τουριστικά είναι, δήμος Σιθωνίας 514 km2, δήμος Κασσάνδρας 333 km2
Δηλ. 850 km2

Ρόδος. 1408 km2
Κρήτη 8336 km2

H ποσοστιαία αναντιστοιχία παραμένει γιγαντιαία.
2.3% έναντι 26 και 27%

Από πρόσφατη εμπειρία στην Ρόδο οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες και πιο γήινες από την Χαλκιδική. Η δε ποιότητα πολύ ανώτερη.

Δεν έχω άποψη για Κατερίνη αλλά έχω ακούσει ότι έχουν γίνει σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις και είχε πολύ κόσμο φέτος.
Thanasis
Παντού υπάρχει στον τουρισμό και η φιλοσοφία της αρπαχτής. Από κει και πέρα κατά την γνώμη μου 2 λόγοι για το φαινόμενο αναφέρθηκαν. 1) Πολύ μικρότερο land mass από Ρόδο και Κρήτη. 2) Βορειότερα, άρα μικρότερη season. Το τρίτο και βασικότερο είναι το κεφάλαιο. Η Χαλκιδική, παρ'όλο που βουλιάζει από τουρισμό αριθμητικά, σε μεγάλο βαθμό έχει τοπικό τουρισμό, καθώς και από τα Βαλκάνια και δεν ελκύει το μεγάλο κεφάλαιο στο βαθμό που συμβαίνει στα νησιά του Νότιου Αιγαίου. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι καλό. Ήδη έχει γίνει πολύ ακριβή για την τοπική οικονομία. Σε αντίθετη περίπτωση θα βιώσουμε ακόμα και στα ημερίσια μπάνια μας φαινόμενα gentrification και σε μερικά χρόνια θα πηγαίνουμε Κατερίνη ή Ασπροβάλτα για καμιά βουτιά. Μιλάω φυσικά για όσους από εμάς βρισκόμαστε πάνω κάτω στη μεσαία τάξη.
aethra
Η Ροδος και η Κρήτη έχουν 6+ μήνες σαιζόν... Η Χαλκιδική έχει +-4 μήνες... Αλλά έχουν και τελείως διαφορετική φιλοσοφία του τουρισμού. Η Χαλκιδική είναι της αρπαχτής, δεν υπάρχει σύγκριση..
Rat Pack
Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό – τέλειωσε το καλοκαίρι.

Στα στου ντόπιου βαλκανιζατέρ λοιπόν.

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 η συμμετοχή της Χαλκιδικής στον πανελλαδικό κύκλο εργασιών καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης άγγιξε το 2,3%.

Τη δεύτερη θέση, μετά την Αττική (με τη συμμετοχή της στα τουριστικά έσοδα το 2023 να ανέρχεται στο 32,5%), αναφορικά με τη συνδρομή της στα τουριστικά έσοδα καταλαμβάνει η Θεσσαλονίκη (7% η συμμετοχή της επί του συνόλου).

Με απλά λόγια πάνε στα νησιά και μένουν και Αθήνα κάποιες μέρες οι οποίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η Αθήνα γίνεται παγκόσμιος προορισμός.
Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη είναι 6,9 διανυκτερεύσεις.


Πηγή
Πόσο συνεισφέρουν Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική στα τουριστικά έσοδα της Ελλάδας
https://www.voria.gr/article/toyrismos-poia-i-symmetohi-tis-b-elladas-sta-synolika-esoda-toy-kladoy

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;
https://insete.gr/wp-content/uploads/2023/07/23-07_Eiserxomenos_Tourismos_Perifereiwn_2022_B.pdf

Το σύνολο του τουρισμού της χώρας για το 2023 σε χοντρά νούμερα, 33εκ αφίξεις δηλαδή πληθυσμός χώρα με τον τουρισμό 33+10=43 εκ να αναλογιστούμε τις υποδομές που έχουμε για τόσο κόσμο.

Πηγή
https://insete.gr/wp-content/uploads/2024/04/23_04_Tourism_and_Greek_Economy_2022-2023-2.pdf


Βλέπουμε πολλά αλλά θα σταθώ στο ότι το <<Σαν την Χαλκιδική δεν έχει>> - μάλλον μας έχει τελειώσει.

Με 2.3% συνεισφορά να βάλλουμε και ορχήστρα….

Πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Να αγιοποιηθεί ο Ταξιάρχης μπας και σαν τον Άγιο Ραφαήλ αποκτήσει θρησκευτικό τουρισμό ;
Nα γίνει αεροδρόμιο στον Άγιο Μάμμα ;

Nα γίνει golf ή να δημιουργηθεί ζώνης απόλυτης ασυδοσίας σε στυλ Φαληράκι, Λαγανά, Μάλια, Κάβο, Άγια Νάπα, κλπ.

Σε αντιδιαστολή Ν Αιγαίο (Ρόδος) 27%, Κρήτη (26%).

Είναι πιο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές ; Έχουν πιο μορφωμένους κατοίκους ;

80-100 πεντάστερα η Ρόδος.

Δεν θα πω τίποτα άλλο…
Παρασκευή σήμερα και άλλη μια εβδομάδα δεν νιώθω Ευρωπαίος.
Καλό βροχερό ΣΚ με υγεία.
ταβερνοαλάνι
Μεταξύ Μελίρρυτου και Exereton στον δρόμο Θέρμης-Praktiker, ανοίγει (ή άνοιξε;) ένας χώρος που ονομάζεται foodcourt και θα έχει διάφορα φαγάδικα, φαντάζομαι τύπου στριτφουντ
dokimastis
@Meister είναι old news. Τότε, το 2019, είχε γίνει μια άνοδος των τιμών των κρεάτων λόγω (λεγόταν) κάποιας ασθένειας στα χοιρινά της Κίνας. Φυσικά, η αύξηση αυτή "χρησίμεψε" για να ανεβούν οι τιμές στα πιτόγυρα ανεπιστρεπτί. Πάντως δεν έχω στοιχεία για το πόσα και αν διεισδύουν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

https://www.cnn.gr/oikonomia/story/173697/ti-apanta-to-ypoik-gia-tin-epikeimeni-ayxisi-sto-soyvlaki
Meister
@dokimastis, υπάρχει παρουσία κινεζικών κρεάτων στην εστίαση? Έχουμε στοιχεία για το βαθμό διείσδυσης στην αγορά?
tsimp
@dokimastis: Σχεδόν εξωπραγματικός αριθμός, πλέον. Συγκρινόμενος δε, ως ποσοστό αύξησης, με το αναντίστοιχο ενός κατώτατου μισθού για το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι για γέλια και για κλάματα.
dokimastis
@tsimp (λόρδον 2019):
<<3.40ε ο Γύρος Κοτόπουλο στο χέρι. Τα κινέζικα κρέατα που ανεβαίνουν και το ΦΠΑ που κατεβαίνει και πιάσ'τ' αυγό και κούρευτο. 5ε θα πάει ο γύρος και φαίνεται το πράμα..>>

Όντως φαινόταν το πράμα... ;)
toy
το ξέρω φίλε dokimasis, αυτό ακριβώς θα αυξήσει περισσότερο τον κίνδυνο γιατί θα ξεκινήσουν τα ταξίδια και οι μεταδημοτεύσεις των αμνοεριφίων
γι αυτό και μοιράστηκα τώρα την ανησυχία μου..
dokimastis
Γεια σου φίλε toy

από 19/8/24 επετράπηκαν και ξεκίνησαν οι σφαγές σε κάποιους νομούς.
Ήδη στην Φθιώτιδα στο τέλος της βδομάδας, δηλ ΠΣΚ 23-25/8 έβρισκες πρόβειο κρέας να πωλείται, το οποίο μάς ενημέρωσαν ότι είναι από νέες σφαγές (αν δεν μάς έλεγαν ψεύδη, δηλαδή)
Μάλλον βαδίζουμε προς το τέλος αυτής της κρίσης.
toy
χαιρετώ την ομήγυρη και βάζω ένα θέμα προς συζήτηση, ως μεγάλος λάτρης των αμνοεριφίων.
ολική απαγόρευση σφαγής στην χώρα εδώ και σχεδόν 2 μήνες και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη ταβέρνες και εστιατόρια που σερβίρουν κανονικά.
εφιστώ την προσοχή σε όλους και να έχουμε το νου μας..
varethika ton prologo
Οι πίτες της Βούλας μεταφέρονται Αγίας Θεοδώρας
Υπάρχει ανακοίνωση στο fb
Ragioniè
Στην Περαία γύρω στον Οκτώβριο θα ανοίξει "Σολομωνίδης", είναι επίσημο.

Δεν το προσθέτω στο χάρτη γιατί δεν γνωρίζω ακριβή διεύθυνση αλλά θα βρίσκεται επί της οδού Θεσσαλονίκης μεταξύ των "Roma Pizza" και "Ανατολή"
Rat Pack
https://flaginlife.gr/estrella-sto-domes-lake-algarve/
Επίσης ενδιαφέρον.
Rat Pack
@vtp
next weekend
varethika ton prologo
@rat pack είδα το μένου έχει πολύ ενδιαφέρον και τα παιδιά βρίσκονται εκεί καθημερινά δηλαδή όντως μαγειρεύει ο ιδιοκτήτης chef από Μαιτρ κλπ
Θέλει μια αυτοψία
Rat Pack
Γαστρονομική σύμπραξη στο Domes Noruz Kassandra
https://flaginlife.gr/gastronomiki-sybraxi-sto-domes-noruz-kassandra/
Conx9
City of Gatronomy tης Unesco βέβαια έχει να κάνει με την γαστρονομική κληρονομιά, όχι με την σημερινή κατάσταση της γαστρονομικής σκηνής αλλά πάλι είναι κάτι θετικό
toy
Thessaloniki: UNESCO City of Gastronomy

https://cityofgastronomy.thessaloniki.gr/en/unesco/
Rat Pack
@varethika ton prologo
Συμφωνώ μαζί σου.
Έχουν βάλει έναν νέο υπεύθυνο που συζητά.
Αυτοί που ήρθαν, είδαν και απήλθαν.
varethika ton prologo
@ratpack
Το Μοδιανο δεν κάνει για εστίαση
Και κάτι που είχε ακουστεί για εξώστη με ούζο Μέλαθρον κ διατηρητέο από την στιγμή της ανακοίνωσης (Μάρτιος 2024) μέχρι σήμερα δεν έχει μπει ούτε βίδα κ υπάρχουν έντονες φήμες για υπαναχώρηση του εκμισθωτή
Όποτε και οι Αθηναίοι δεν τσιμπάνε
Μάλλον ευσέβεις πόθοι είναι
Rat Pack
@Αll
Άκουσα κουτσομπολιά ότι επίκεινται αλλαγές και new entries στην Μοδιάνο.
Προσπαθούν να προσελκύσοιυν εστίαση από Αθήνα.
dokimastis
το συναντήσαμε αυτό με το POS και την κάρτα πρόσφατα στην Φύτρα (Χαριλάου), και μάς ξένισε, αλλά εγώ το είχα υπόψη. Δηλαδή παραγγείλαμε και αμέσως μάς ζήτησαν πληρωμή με το POS. ΥΣΤΕΡΑ ήρθε η παραγγελία.

Κατά τα άλλα, το if/then/else της ιστορίας όταν μπαίνει κι ο παράγων "δεν κόβω αποδείξεις" ή "κόβω μικρές αποδείξεις" είναι πολύ πολύπλοκο!!
anton
Μια εξήγηση ίσως είναι η εξής:

Με τη διασύνδεση ταμειακών και POS, για κάθε ποσό που πληρώνεται μέσω POS εκδίδεται και μια απόδειξη. Επομένως εάν πρώτα έχει εκδοθεί η απόδειξη - που το κατάστημα είναι υποχρεωμένο να φέρει στο τραπέζι με το σερβίρισμα, όπως λέει ο Rosstrobon - και κατά την αποχώρηση ζητήσει ο πελάτης να πληρώσει με POS, θα χτυπηθεί δεύτερη φορά. Επομένως έχουμε τα σενάρια:
α) Επιλέγεται να γίνει πληρωμή με μετρητά, επομένως χτυπιέται προ του σερβιρίσματος η απόδειξη για να συνοδεύει τα είδη, και ο πελάτης πληρώνει όποτε προτιμά.
β) Επιλέγεται γίνει πληρωμή με POS, επομένως αυτή πρέπει να γίνει προ του σερβιρίσματος, προκειμένου η απόδειξη να συνοδεύει τα είδη.
Rosstrobon
Όσοι έχουν ταμειακή υπόκεινται στον νέο νόμο και πρέπει να πληρώσεις εκείνη την στιγμή στο POS, όπως λέει και το ταβερνοαλάνι. Όσοι χρησιμοποιούν φορολογικό μηχανισμό ενώ υπόκεινται και αυτοί στον νέο νόμο, δεν τον εφαρμόζουν, απλά γιατί δεν έχουν βγει ακόμα οι νέοι φορολογικοί μηχανισμοί που συνδέονται με τα POS, κάτι που θα γίνει άμεσα. Χωρίς να είμαι γνώστης, καταλαβαίνω πως τα καταστήματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά δελτία παραγγελίας και pda, χρησιμοποιούν φορολογικούς μηχανισμούς, εξου και η ευελιξία.

Από αυτά που έχω συναντήσει ως τώρα, όταν η ερώτηση γίνεται πριν την παραγγελία είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο σκοπός είναι να μην κοπεί απόδειξη ή να κοπεί μειωμένη, ή να παίξει διαφορετική τιμολόγηση, όταν γίνεται μετά είναι λόγω της νέας νομοθεσίας. Δεν μπορώ να βρω άλλον λόγο για το να νοιάζεται το μαγαζί πως θα πληρώσεις από πριν εφόσον είναι νόμιμο και δεν ψάχνεται να κάνει κάποια παρατυπία. Έτσι και αλλιώς, απ' όσο ξέρω, είναι υποχρεωμένο να φέρει στο τραπέζι την απόδειξη με το σερβίρισμα για να είναι καλυμμένο νομικά σε τυχόν έλεγχο.
Ragioniè
@tavernoalani: Η αλήθεια είναι ότι αυτή την αίσθηση είχα και εγώ, ότι μάλλον αφορά κάτι επί της διαδικασίας χωρίς να γνωρίζω περισσότερα, αλλά εννοείται δεν έχω ρωτήσει ποτέ το service από τα εκάστοτε παιδιά,όχι βέβαια ότι δεν μπορεί να συμβεί και αυτό που ανέφερε η @irisx
irisx
@ταβερνοαλάνι απλά για να είναι σαφές, η ερώτηση γίνεται πριν καν αρχίσει η παραγγελία και εν προκειμένω πληρώνοντας με μετρητά (στο τέλος) δεν έλαβα απόδειξη, μόνο δελτίο παραγγελίας.
ταβερνοαλάνι
@Ragione & irisx, νομίζω η εξήγηση είναι απλή και δεν πρόκειται για κουτοπονηριά των καταστημάτων: έχει εφαρμοστεί ο νόμος περί διασύνδεσης του POS και της ταμειακής. Που σημαίνει ότι όταν εκδίδεται απόδειξη πρέπει αυτομάτως να πληρώσεις στο POS το αντίστοιχο ποσό. Αναλόγως του τι λογισμικό έχει το κάθε μαγαζί, δημιουργούνται κάποιες πολυπλοκότητες. Π.χ. στο Hemingway σε αναγκάζουν σε κάθε παραγγελία να σηκώνεσαι στο ταμείο να τους πληρώσεις. Τα μαγαζιά που έχουν λογισμικό με δυνατότητα έκδοσης δελτίου παραγγελίας κάπως το χειρίζονται πιο ευέλικτα. Η ερώτηση "μετρητά ή κάρτα", πλέον ακούγεται στην πλειοψηφία των καταστημάτων. Αναλυτικότερη εξήγηση ας δώσει κάποιο πιο σχετικό μέλος γιατί οι γνώσεις μου κάπου εδώ σταματάνε.
irisx
@Ragionie συνέβη και σε εμένα πρόσφατα σε μεζεδοπωλείο της Χαλκιδικής, και «προφανώς» σε όσα τραπέζια επέλεγαν μετρητά ερχόταν δελτίο παραγγελίας αντί για απόδειξη.
Ragioniè
Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αλλά ευγενικά θα πω ότι είναι τουλάχιστον άβολο όταν ερωτούμαστε και πριν καν παραγγείλουμε αν θα πληρώσουμε με κάρτα ή μετρητά....
ταβερνοαλάνι
@Thanasis, σχετικά με το Λαϊκόν, όντως όπως υποψιάστηκες η πληροφορία που έδωσες δεν μπορεί να δημοσιευτεί εδώ. Παρόλο που έχει αξία για τους αναγνώστες, παραμένει όμως προσωπικό τους δεδομένο (εκτός και αν το έχουν ανακοινώσει δημοσίως), επομένως έσβησα την επίμαχη ατάκα και κράτησα τα υπόλοιπα.
Σταύρος
Ωρέ, πού πάμε ρε... !
https://cityportal.gr/agrinio-toy-espasan-to-kefali-me-siderenio-gklop-giati-de-toys-arese-to-fagito/
Σταύρος
Γιορτή γεύσεων: Γεύσεις Ιστορίας της Ε.Ε.:

https://cityportal.gr/giorti-geyseon-sti-thessaloniki-geyseis-istorias-tis-e-e-eleytheri-eisodos/
varethika ton prologo
Από τα χθεσινά βραβεία F&L για τα οποία δεν θέλω να μπω πάλι σε ανούσια κουβέντα περί βραβείων κλπ ποιοι το άξιζαν οι ποιοι έχουν καλό PR (όπως κάνουμε κάθε χρόνο δλδ)
Θα ήθελα να αναφέρω μόνο τα 10 μαγαζιά που προτείνουν ως τον απόλυτο προορισμό για το 2024
Έχω πάει στα 4/10 για το 2024 και θα ήθελα να μπορέσω να πάω Σιφνο,Κεα , Κέρκυρα Λερο (δύσκολο το βλέπω )

THE LIST 2024 BY FNL BEST RESTAURANT AWARDS

<<Τα δέκα εστιατόρια που πρέπει να επισκεφθείτε φέτος.
Αυτά είναι τα δέκα εστιατόρια που -για διαφορετικούς λόγους- μας συνάρπασαν περισσότερο αυτή τη χρονιά, αυτά που μας δημιούργησαν τα εντονότερα συναισθήματα, είναι οι δέκα «άχαστες» εμπειρίες! Είναι με δυο λόγια τα εστιατόρια εκείνα που, κατά σειρά προτεραιότητας, πρέπει να εντάξετε στο πρόγραμμά σας για το 2024>>


Μύλος by the sea, Λέρος
Ettrusco, Κέρκυρα
Pharaoh, Αθήνα
Delta Restaurant, Αθήνα
Lygaria, Κέα
Ex-Machina, Αθήνα
Cantina, Σίφνος
Gallina, Αθήνα
Βασιλικός, Καλλίπολη, Μακεδονία
ΝΥΝ ΕΣΤΙ, Αθήνα
Θου-Βου
Σκλαβενίτης, σημερινές τιμές λιανικής: κοττόπουλο ψητό 7,40 € το κιλό, κοττόπουλο νωπό 2,65 € το κιλό. Και προφανώς αυτοί το αγοράζουν χονδρικώς κάτω από 2,00 € το κιλό, κάπου μεταξύ 1,30 € - 1,50 €. Στα μαγειρεία, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, μία μερίδα 300 γραμ. μπορεί να τιμάται 5,00 € ή αλλού 10,00 € - 12,00 € ή ακόμη και 20,00 € ή και 30,00 € ή και... 50,00 €. Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του πελάτη το πού ακριβώς θα φάει.

Να δούμε τώρα και τον γύρο; Ένα μαγαζί που έχει πολλή δουλειά και ψήνει καθημερινά 300 - 400 κιλά γύρο, αγοράζει προφανώς και σε πολύ καλές τιμές χονδρικής, τουτέστιν περίπου 2,90 € - 3,20 € το κιλό για (ωμό) χοιρινό εισαγωγής λ.χ. από Ολλανδία. Η μερίδα 250 - 300 γραμ. (ψημένου) γύρου μπορεί να τιμάται 7,00 € ή και 9,00 € - 10,00 € ή ακόμη και 15,00 € - 20,00 € στα τουριστικά μέρη ή ίσως και 30,00 € - 40,00 € στο γνωστό νησί, όπου μία μερίδα καλαμαράκια πωλήθηκε πέρσι έναντι 148,50 €... Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ του πελάτη το πού ακριβώς θα φάει.

Το κράτος έχει πάψει να κάνει τον χωροφύλακα στους τιμοκαταλόγους. Εναπόκειται στην κρίση του πελάτη να αποφεύγει το «νόμιμο κλέψιμο». Όπως επί παραδείγματι, έστω ότι θέλει κάποιος να αγοράσει από το περίπτερο ένα μπουκαλάκι νερό, αυτό που ΟΛΟΙ οι έμποροι το αγοράζουν χονδρικώς από 0,06 € έως 0,09 € ή άντε το πολύ 0,10 € τα 500 ml. Αν λοιπόν σου ζητήσουν 0,50 € για ένα μπουκαλάκι παγωμένο νεράκι θα τα δώσεις. Αν όμως σου πει ο περιπτεράς ότι το νεράκι έχει 3,00 € ή 5,00 €, τότε θα τα δώσεις; Μάλλον όχι, θα πας στο επόμενο περίπτερο, ακόμη κι αν χρειαστεί να περπατήσεις άλλα 500 ή 800 μ. μέσα στο λιοπύρι. Και πάλι όμως, είναι ΕΠΙΛΟΓΗ σου να δώσεις 3,00 € για ένα μπουκάλι νερό. Κανένας δεν σε υποχρεώνει να το κάνεις με το μαχαίρι στο λαιμό. Επαναλαμβάνω: αναφέρομαι σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα. Στο εστιατόριο οι τιμές μπορεί και να ξεφεύγουν υπερβολικά. Θυμάμαι αμυδρά κάποτε πριν χρόνια είχα βρεθεί σε ένα εστιατόριο, όπου το 1 λίτρο εμφιαλωμένο νεράκι είχε 12,00 € ή 13,00 €, δεν θυμάμαι ακριβώς.

Αισχροκερδώ ή κερδοσκοπώ δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι μετέρχομαι και παράνομες μεθόδους. Σημαίνει ότι χρησιμοποιώ κάθε θεμιτό (ή ίσως καμιά φορά και αθέμιτο) μέσο για να μεγιστοποιήσω (συνήθως νομίμως) τα κέρδη μου σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα συνηθισμένα.
varethika ton prologo
Επειδή είδα στα σχόλια τιμες για ψητό κοτόπουλο 18-19 ευρώ
Πήρα για πλακα ενα ψητό κοτοπουπο από τα lidl και ήταν απίθανο σε τιμή 7,90
Θα ξανά έπαιρνα πολύ άνετα
Thanasis
Ευχαριστώ @nick.
nicksugar3
Kαλημερα. Επειδή η βάση μου είναι η εξωτική Λήμνος, να πω την γνώμη μου. Street food πολύ μέτρια πράγματα στο σύνολο τους. Το καλύτερο είναι το Yafagaki, και για burger το Piccolo. Φτηνά δεν είναι πουθενά. Για μένα βέβαια κάποια μαγαζιά, σαν συνολική εμπειρία αξίζουν.
Μενέλαος για ψάρι στο Διαπόρι, Ανδρέας στα Καμίνια για κρέας, Romeiko για μεζε στην Μύρινα, Μπερεκέτι για μεζε στην Μύρινα, έννοια πο' χς στα Λυχνα για πιο δημιουργική φάση, Red Rock beach bar για τσίπουρο μεζε σε εναλλακτική λίγο ματιά πιο ethnic. Μαντέλα τώρα είναι καλά, καλοκαίρι με τον χαμό εγώ δεν πηγαίνω.
Θου-Βου
@Thanasis
Κατά τη γνώμη μου αξίζουν αυτά:
Μαν-Τέλλα στις Σαρδές
Στης Καλουδίτσας στο Πλατύ
Flomari στην Παραλία Γομάτι
Σώζος στο Πλατύ
Γιαννάκαρος στην Παραλία Θάνους
Ο Πλάτανος στη Μύρινα
Ο Γλάρος στη Μύρινα
Thanasis
Ευχαριστώ @Θου-Βου.
Thanasis
Καλησπέρα. Υπάρχουν προτάσεις για Λήμνο, τόσο για γυράδικα/street food (που λέγαν και στο χωριό μου) όσο και για κανένα ταβερνάκι με καλές τιμές? (Για οικογένεια με παιδιά, όχι για μένα)
thess80
Χθές το βράδυ πέρασα έξω απο το Stavedo στην Καλαμαριά και είδα οτι έχει μετατραπεί σε ουζερί
nicksugar3
O Ξενοφών είναι που είχε στο συρτάρι με τα λεφτά/ρέστα και τα σουτζουκάκια;
Rat Pack
Για τον Ξενοφών το ιστορικό γυράδικο στο κέντρο στην Κομνηνών τι έγινε; Ανοίκιαστο δεκαετίες.
ταβερνοαλάνι
Συμφωνώ απόλυτα με dimitris©.

@stefos αν μάθεις που περίπου βρισκόταν ο Ρουσάκης να τον προσθέσουμε, στο άρθρο που έστειλες δεν γράφει τη διεύθυνση του.
dimitris©
Να πω έτσι και μια γνώμη που έχω σχηματίσει μετά από 4 βαλκανικά ταξίδια τον τελευταίο χρόνο (1 Βουλγαρία, 2 Βόρεια Μακεδονία, 1 Σερβία). Δυστυχώς τα Βαλκάνια είναι τραγικά στο θέμα φαγητό. Πουθενά δεν μπορώ να πω ότι ευχαριστήθηκα φαγητό σε αυτές τις χώρες, ίσως κάποια μεμονωμένα μαγαζιά είναι αξιοπρεπή αλλά γενικά μετριότητες.

Οι μόνες χώρες που πραγματικά σώζουν την κατάσταση στην περιοχή είναι η Ελλάδα (νομίζω ότι βρίσκεις εύκολα πραγματικά καλό φαγητό και στις πόλεις αλλά και στην επαρχία, υπάρχει βέβαια και σαβούρα αλλά αν διαβάσεις βρίσκεις) και φυσικά η Τουρκία που είναι μια κατηγορία μόνη της και είναι για μένα γαστρονομικός παράδεισος.
stefos
Καλησπέρα και χρονια πολλα για όλες τις ημερες. Φιλος Κοζανίτης μου ειπε οτι στα νιατα του εχει φαει τον καλύτερο μοσχαρίσιο γυρο στον Ρουσσακη στην Πτολεμαϊδα αλλα δυστυχώς δεν υπάρχει πλεον, ηλπιζα οτι θα υπήρχε αναφορα εδω στο νεκροταφείο.https://e-ptolemeos.gr/o-gyros-toy-roysaki-stin-ptolema-da-to-1975