Απόσπασμα από το βιβλίο "Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης":
Σερβίρεται και μαγειρίτσα για όσους ενδιαφέρονται. Από θέση τουλάχιστον το «Σερραϊκόν» έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς στεγάζεται κάτω απ' τις χαρακτηριστικές καμαρωτές στοές που περιζώνουν την πλατεία Βλάλη, μεσα στην αγορά Καπάνι. Ο σημερινός ιδιοκτήτης, Σ. Θεμελιώτης, φρόντισε να ανακαινίσει το παμπάλαιο εσωτερικό με ψευδοροφή από χρυσαφιούς ρόμβους· ωστόσο η θέση του μέσα στο χώρο της αγοράς και την ατμόσφαιρα της -τα καροτσάκια, τους πλανόδιους πωλητές, το πλήθος που συνωστίζεται- σε πάνε αρκετές δεκαετίες πίσω κι ο αέρας γύρω σου μυρίζει Ανατολή. Είναι και τα μπαχαρικά που πουλιούνται λίγο παρακάτω...
Το μαγαζί δεν έχει καζάνι εδώ και πέντε χρόνια, ωστόσο τίποτα δε μπορεί να του στερήσει το χαρακτηρισμό του παραδοσιακού. Ο ιδιοκτήτης του είναι ο ίδιος μάστορας και διδάχτηκε από το Νίκο Μανιό στο πατσατζίδικο «Κωνσταντινούπολις» που έκλεισε το 1979. Το «Σερραϊκόν» πριν το 1977 λειτουργούσε σαν εστιατόριο κι ακόμα πιο παλιά σαν ουζερί. Πελάτες του είναι περαστικοί και άνθρωποι της αγοράς Καπάνι γι' αυτό και το μαγαζί ακολουθεί το ωράριό της. Μετά τις πέντε το απόγευμα είναι πάντονε κλειστό.
Πηγές:
Τα πατσατζίδικα της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη της Δύσης, Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδη (Παρατηρητής, 1994).
Σxόλια (0)
Εμφάνιση όλων των εικόνων
Προσοχή! Τα σχόλια που ακολουθούν αφορούν ένα κατάστημα που έχει κλείσει.