Τζότζος [έχει κλείσει]

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Το κατάστημα αυτό έχει κλείσει.
ΚατηγορίαΤαβέρνα
ΔιεύθυνσηΣθένωνος 10, Θεσσαλονίκη
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Χαρακτηριστικά
Λέξεις κλειδιά
Άνοιξε1936
Έκλεισεπερίπου 2004
Πρόσθετες πληροφορίες:
Κουτούκι ξακουστό για τον λαϊκό ιδιοκτήτη του, τον Τζότζο Καφετζίδη και τον αδερφό του Λευτέρη.

Το άρθρο "Τα στέκια των αντικαθεστωτικών την εποχή της δικτατορίας" του Απριλίου 2010 αναφέρει: Ο "Τζότζος" στην Άνω Πόλη ανήκε στον Καφετζίδη. Πάνω από την ταβέρνα ήταν το σπίτι του. Όταν έφτασε σε προχωρημένη ηλικία, την παραχώρησε στους δύο γιούς του, τον Τζότζο (Γιώργο) και τον Λευτέρη. Ο Λευτέρης έφυγε από τη ζωή, πριν από λίγα χρόνια. Ο Γιώργος την έκλεισε αργότερα και σήμερα ζει με την οικογένεια του, στη Ν. Μηχανιώνα.

Το άρθρο "Αν έχεις πάει στου Τζότζου ξέρεις τι θα πει ζωή" του Φλεβάρη 2017 αναφέρει:
  • Ο “Τζότζος” στην Ανω Πόλη δημιούργημα του θρυλικού αριστερού Καφετζίδη. Κάτω ταβέρνα, πάνω το σπίτι του. ”Ο πατέρας μου είχε έρθει πρόσφυγας από το Σχολάρι και τη Ραιδεστό και η μάνα μου από το Μαρμαρά.” θυμάται σήμερα ο Τζότζος Καφεντζίδης.
  • Οικογένεια πολυμελής από τη μεριά της μάνας, με πέντε αδέρφια και τον παππού Καρατζά, προϊστάμενο στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, ενώ πατέρας ο προκομμένος ο κυρ-Βαγγέλης που το όνομα του έγινε μέχρι και στάση λεωφορείου στην Άνω Πόλη, η περίφημη Στάση Βαγγέλη, έξω από την ταβέρνα.
  • Την ταβέρνα την έφτιαξε το 1936, σε ένα κτίσμα που πάνω ήταν το σπίτι και κάτω η ταβέρνα που μονοπωλούσε τη ζωή της οικογένειας. Είναι τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, η οικογένεια έχει αριστερές καταβολές και δέχεται συχνά πυκνά διώξεις, κυνηγητό και επισκέψεις της αστυνομίας. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που δεν έβρισκαν τον κυρ-Βαγγέλη και άρπαζαν από το γιακά τον παππού, τον θρυλικό Παναγιώτη Καρατζά, που αργότερα έδωσε το όνομα του σε ένα μικρό δρόμο στο Βαρδάρη.
  • Οι δυο του γιοι που ανέλαβαν να συνεχίσουν, ο Τζότζος και ο Λευτέρης. Ο Τζότζος απολύθηκε από το στρατό το 1961 και άρχισε να δουλεύει στην εβραϊκή οικογένεια Μπενσουσάν, στα Άνω Λαδάδικα. Χαρακτηρισμένος αριστερός δεν ένοιωθε ποτέ ασφαλής ενώ η Ασφάλεια πρόσταζε στον Μπενσουσάν να τον απολύσει, όμως συνέχιζε τη ζωή του και σήμερα θυμάται τα θρυλικά πάρτι με τη νεολαία της ΕΔΑ στα τέλη του 50.
  • Η αριστερή στάμπα στην οικογένεια τους κυνηγούσε. Ήταν και η συγγένεια με έναν αδερφό της μάνας τους, πολύ σπουδαγμένο άνθρωπο, καθηγητή Πανεπιστημίου στην Τασκένδη που έβγαζε μάτι. Οι ίδιοι δεν το έκρυψαν ποτέ, άλλωστε εξορίζοντας ακόμα και τα αναψυκτικά τύπου cola ως δείγματα του καπιταλισμού από το μενού.
  • Το μαγαζί πέρασε στα χέρια των παιδιών στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα και οι επισκέψεις της αστυνομίας πύκνωσαν. ”Τη βδομάδα 4 φορές ήμουν στα δικαστήρια” μου λέει ο Τζότζος σήμερα. ”Νάναι καλά μια δικηγόρος η κ. Όλγα Τσικόνη από το Μεσσολόγγι που αγάπησε το μέρος και έφερε σιγά σιγά και δικαστές και δικηγόρους και με γνώριζαν πια και δεν με κυνηγούσαν”.
  • Οι τσαμπουκάδες και τα σπασίματα δεν λείπουν πλάι στις πενιές. Ένα βράδυ στα τέλη του ΄90 ξεσπά ένας καβγάς από το τίποτε, ένα μπουκάλι προσγειώνεται σε ένα κεφάλι και ένας θαμώνας πέφτει νεκρός. Λυπήθηκα πολύ αλλά πήγαινε γυρεύοντας λέει σήμερα.
  • Ο Γιώργος Καφετζίδης απεβίωσε στις 21 Νοεμβρίου 2017.

Πηγές:
  • Άρθρο Τα στέκια των αντικαθεστωτικών την εποχή της δικτατορίας από την express.gr (τελευταία πρόσβαση Μάρτιο 2012).
  • Άρθρο Αν έχεις πάει στου Τζότζου ξέρεις τι θα πει ζωή από την parallaximag.gr (τελευταία πρόσβαση Νοέμβριος 2017).

Εικόνες (2)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Εξωτερικά αφότου έχει κλείσει (Σεπτέμβριος 2011)
[εικόνα]
Εξωτερικά αφότου έχει κλείσει (Σεπτέμβριος 2011)

Σxόλια (11)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
Προσοχή! Τα σχόλια που ακολουθούν αφορούν ένα κατάστημα που έχει κλείσει.
Βικτωρ Τ.
Στου Τζοτζου πηγαινα απο το 1991 μεχρι που εκλεισε.Πολυ ωραιο κλιμα που οδηγουσε σε ωραια γλεντακια και επαφες για χαβαλε με τα διπλανα τραπεζια.Και αυλη του ηταν ωραια με διαφορετικα πλακακια και υλικα και θεα την πολη.Και εγω νομιζα οτι ο Λευτερης ηταν ο Τζοτζος που οντως ηταν ταβερνομορφη.Τον καταλογο στον ελεγε βιαστικα και μπερδεμενα χωρις να λεει τη μοσχαρισια γλωσσα(που ηταν για αυτους που ηξεραν)

Επισης στο τζακι βαζαμε οτι ξυλο να ναι(βαμμενο κτλ) με αποτελεσμα το ντουμανι να ειναι απιστευτο.Μια βραδια ειπαμε στον Λευτερη οτι κρυωνουμε προφανως του χαν τελειωσει τα ξυλα και μας ειπε να βαλουμε καρεκλα απο το μαγαζι πραγμα που καναμε

Οταν ελεγε τον καταλογο τις πατατες τις ελεγε αρχιδια γης και αν του παραγγελνες κοκα πουστια αμερικανικη
dokimastis
Ήμουνα και γω συχνός σαν φοιτητής, γιατί και μένα μου ασκούσαν γοητεία όλα αυτά τα μποέμικα.. Ο Λευτέρης ήταν καλτ φιγούρα και όλοι (συμπεριλαμβανομένου και εμού στα πρώτα στάδια) νόμιζαν ότι *αυτός* ήταν ο Τζότζος! Επίσης υπήρχε ένας κυριούλης σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καλοκουρεμένος ασπρομάλλης με μουσάκι, και μια ποδιά φορεμένη, που σέρβιρε και μάζευε. Αν τον τέντωνες, στην έλεγε ή σε έβριζε πατόκορφα, αντίθετα εντελώς απ ό,τι θα νόμιζες.. :)

Ο Λευτέρης είχε πίεση πάνω από 20, οι φήμες έλεγαν ότι είχε 22-23 και δεν έκανε τίποτε, "μια χαρά είμαι, τι έχω;"..

Και ύστερα μια νύχτα που με έναν φίλο αποφασίσαμε να ξανακάνουμε βόλτα κάστρα, δεκαετία 2000, μπαίνουμε τυχαία μέσα στο μαγαζί να φάμε και είναι όλα τα φώτα σβηστά, και είναι στην ουσία το τραπέζι μετά την κηδεία του Λευτέρη. Κάτσαμε με τον Τζότζο, τον γνωρίσαμε καλά, είπαμε ιστορίες.. :( Πολύ δυνατή εμπειρία..
panos08
στο μαγαζι αυτό πηγα περιπου το 2000.
απο φαγητο, τιμες κτλ δεν θυμαμαι τιποτα.
αυτό που θυμαμαι ειναι οτι στο τζάκι έκαιγε όντως νοβοπαν, μου ειχε κανει εντυπωση.
το καλυτερο όμως ηταν η ζωντανη μουσική που ειχα πετύχει: ένας αγγλος με την κιθαρα του να λέει ροκ τραγουδια.καταπληκτικός...
κριμα που δεν υπαρχουν (μαλλον) τετοια μαγαζια σημερα.
ταβερνοαλάνι
Για τον Λευτέρη Καφετζίδη (αδερφό του Τζότζου) άκουγα παλιά ότι είχε κάνει φυλακή γιατί είχε μαχαιρώσει 2 άτομα στο μαγαζί (θέλει επιβεβαίωση).
Ουαλός
Έζησα κι εγώ την εμπειρία, κάπου στα τέλη των 90s με αρχές 2000s, χάρη στον πατέρα μου ο οποίος έχει κάνει...διατριβή σε τέτοιου είδους καταστήματα. "Καμένο" περιβάλλον, βγαλμένο από μια άλλη εποχή που οι σημερινοί 20ρηδες δυστυχώς δεν θα ζήσουν ποτέ. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τον τύπο που μας σέρβιρε - λες και είχε βγει από ταινία με ανθρώπους των σπηλαίων. Δεν γνωρίζω αν ήταν ένας εκ των δύο αδελφών...
Τέο
Το συχναζα στα μεσα της δεκαετιας του 90 και ακομα το θυμαμαι με νοσταλγια. Δεν ηταν για ολα τα γουστα, αλλα ηταν το μονο ταβερνειο που μπορουσες να φας στις 5 η ωρα το πρωι. Ενα υγειονομικο φαινομενο. Θεοβρωμικο και παραγκα, πυκνο ντουμανι, τα φαγητα τηγανητιλα ακραια, φτηνες τιμες, παρακμιακοι θαμώνες και ξεκουρδιστα οργανα. Απο καποια ωρα και μετα ολη η ταβερνα γινονταν μια παρεα. Στο πισω μερος φοβερη θεα η οποια παρεμποδιζονταν απο δυο δαχτυλα λιγδα στα τζαμια. Ο ευτραφης ιδιοκτητης ακουσα οτι απεβιωσε πριν λιγα χρονια. Θρυλος.
dimitris©
O Τζότζος ήταν ένας πραγματικός θρύλος για την κρεοφαγία στη Θεσσαλονίκη. Ατμόσφαιρα πραγματικής ομίχλης μέσα από τον καπνό (δεν έβλεπες με την καμία από τη μια μεριά στην άλλη). Φοβερό κέφι γενικά, με συχνή ζωντανή μουσική από πελάτες που είχαν τις κιθάρες τους και ενίοτε και επαγγελματίες. Γενικά είχε πολύ φοιτηταριό, το φαγητό για να λέμε την αλήθεια δεν ήταν το φόρτε του, ενώ η εκ Καρδίτσης προερχόμενη ρετσίνα που σέρβιρε έκανε θραύση και αποκαλούνταν απ' όλους (πελάτες και μαγαζί) απλώς ως... "Καρδίτσα". (πιάσε δυο καρδίτσες, δηλαδή δυο ρετσίνες) Προσωπικά μου θυμίζει αρκετές φοιτητικές βραδιές της δεκαετίας του 90 με πολύ φαΐ, πιώμα και τραγούδι. RIP
tasos
Ο ορισμός του "γραφικού κουτουκίου". Από το φαγητό (έχω ενάμιση γεμιστό), μέχρι τη θέρμανση (έκαιγε νοβοπάν στο τζάκι). Χαμηλές τιμές, καλή ρετσίνα, φαγητό επίσης καλό. Τον γερο-Τζότζο τον θυμάμαι γιατί έκανα ιδιαίτερα έκθεσης στο μαγαζί. (όχι μαζί του.. χεχεχε.. αλλά με ένα δάσκαλο που έμενε εκεί κοντά και τον ήξερε). Όλα τα λεφτά, πάντως, ήταν η θέα που είχε στη υπερυψωμένη γαλαρία.. Πιάτο όλη η πόλη. RIP
nik lab
Δεν ειχα την τυχη να παω. Ας γραψει καποιος δυο λογακια..
Βικτωρ Τ.
Κλιμα πρωτο
XEXE
ΤΖΟΤΖΟΣ! Απλά Θεός.