Δόμνα

χάρτης

Πληροφορίες

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ΚατηγορίαΤαβέρνα
ΔιεύθυνσηΑθανασίου Διάκου 39, Άγιος Παύλος
ΝομόςΘεσσαλονίκης
Χάρτης
Τηλ. επικοινωνίας6934562900 (Χρήστος),6909413206 (Κώστας),6944682564 (Χρήστος)
Διαδίκτυο
ΩράριοΜόνο Τρίτη βράδυ & Σάββατο βράδυ.
Χαρακτηριστικά
Λέξεις κλειδιά
Άνοιξε1943
Πρόσθετες πληροφορίες:
Ξεκίνησε το 1943. Ιδιοκτήτης από την αρχή μέχρι που απεβίωσε στις 29 Μαρτίου 2010, ο Τάκης Νικολαΐδης. Τα πρώτα χρόνια δούλεψε ως καφενείο-παντοπωλείο "το Ρεματάκι". Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν γνωστό στέκι αντικαθεστωτικών.

Τα τελευταία χρόνια (2007-2010 χοντρικά) δούλευε μόνο Τρίτες. Αφότου επιβίωσε το μαγαζί έκλεισε για κάμποσους μήνες, αλλά μετά συνέχισε τη λειτουργία του από τον γιο του Κώστα (από τις Καμάρες), και πάλι κάθε Τρίτη βράδυ.

Πηγές:
  • Άρθρο Τα στέκια των αντικαθεστωτικών την εποχή της δικτατορίας από την express.gr (τελευταία πρόσβαση Μάρτιο 2012).
  • Εκπομπή "Ανιχνεύσεις" της ΕΤ3 που προβλήθηκε στις 14/1/09, με τίτλο Ταβέρνα, κρασί και φιλοσοφία (anixneuseis.gr).

Η γνώμη μας

Εμφάνιση όλων των εικόνων
ταβερνοαλάνι
Έκατσα το 2013 και ξανά το 2019. Ιστορικό ταβερνάκι κρυμμένο στα στενά της Άνω Πόλης. Έχει διατηρήσει τον παλιό του χαρακτήρα χωρίς ευτυχώς να υποστεί καμία ανακαίνιση (ίσως αν γινόταν μια ανακαινισούλα στην τουαλέτα θα κάναμε τα στραβά μάτια). Τις λίγες μέρες που ανοίγει, γεμίζει με φανατικούς θαμώνες, κυρίως 50-60άρηδες που ζήσανε το μαγαζί στα φοιτητικά τους χρόνια, καθώς και νέους φοιτητές μελετητές του φολκλόρ. Παρεΐστικο κλίμα, με τραγούδι και κρασί, και χαρακτηριστικό χαμηλό φωτισμό που εντείνει την μυσταγωγία. Το φαγητό θα το αφήσω ασχολίαστο, γιατί είναι απλώς διεκπεραιωτικό αλλά δεν έχει σημασία. Αξίζει για τους λάτρεις της παλιακής ατμόσφαιρας.

Εικόνες (14)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
[εικόνα]
Ώρα προσέλευσης 21:00
[εικόνα]
Απρίλιος 2022. Σε πρώτο πλάνο κος Χρήστος, απίστευτο μπουζούκι, και δεξιά του με πλάτη ο κιθαρίστας
[εικόνα]
Κρέατα (τα σουτζουκάκια και το λουκάνικο πάνω από το μέσο όρο, τα υπόλοιπα όχι)
[εικόνα]
Φέτα (μέτρια) & Φάβα (μέτρια) & Αγγουροντομάτα (οκ)
[εικόνα]
Πικάντικη (οκ)
[εικόνα]
Λάιβ
[εικόνα]
Τουαλέτα για λαϊκούς ηγέτες, μόνο, λέμε
[εικόνα]
Τουαλέτα για λαϊκούς ηγέτες, μόνο
[εικόνα]
Η είσοδος της τουαλέτας
[εικόνα]
[εικόνα]
Εσωτερικά (Φλεβάρης 2013)
[εικόνα]
Εσωτερικά (Φλεβάρης 2013)
[εικόνα]
Κρέατα
[εικόνα]
Εξωτερικά (Φλεβάρης 2013)

Σxόλια (13)

Εμφάνιση όλων των εικόνων
el Presidente
Πήγα μέσα στον χειμώνα και επιβεβαιώνω τα σχόλια περί μυσταγωγίας, ατμόσφαιρας, και φαγητού (μετριοκάλο, άνω των προσδοκιών)

Ερώτηση προς τους θαμώνες:
Ξέρουμε αν το Καλοκαίρι κλιματίζεται επαρκώς (διότι θέλω να το ξαναεπισκεφτώ, αλλά έχω θέμα με τη ζέστη) ;
Ακάλυπτος
Οι προλαλήσαντες (Meraklis, dokimastis & ταβερνοαλάνι) τα έχουν γράψει όλα ! Να συμπληρώσω, δεν υπάρχουν ούτε pos ούτε αποδείξεις και μας βγήκε € 25 / άτομο. Απαραίτητη η κράτηση. Αξίζει !!
Meraklis_Thess
Ότι και να πεις για τη Δόμνα είναι λίγο.

Τα περισσότερα έχουν ειπωθεί, το φαγητό εδώ χωρίς να είναι κακό (μέτριο θα έλεγα) περνάει σε δεύτερη μοίρα, είναι η συνολική εμπειρία που μετράει και η 80χρονη ιστορία της Δόμνας.

Ανάμεσα στα τραγούδια γίνεται μια μικρή ιστορική αναδρομή από τον Κο Κουτσό που παίζει μπουζούκι. για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Η Δόμνα που ξεκίνησε από μπακαλοταβέρνα το '43, στις επόμενες δεκαετίες έγινε στέκι καλλιτεχνών (εδώ σύχναζαν μεταξύ άλλων ο Λ. Παπαδόπουλος, ο Θεοδωράκης, η Μερκούρη, ο Λοίζος, η Καρέζη, ο Κατράκης, ο Βέγγος), ενώ υπήρξε και στέκι αντικαθεστωτικών την περίοδο της Χούντας.

Ο Χρήστος, εγγονός του αρχικού ιδιοκτήτη, έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες ιστορίες να σας πει αν τον πετύχετε χαλαρό και καθίσει στο τραπέζι σας.

Ποιοτική μουσική, αξιόλογοι καλλιτέχνες και το κλίμα μυσταγωγίας, ειδικά στο Άξιον Εστί που σβήνουν τα φώτα, επιβάλλουν έστω και μια μόνο επίσκεψη για τους λάτρεις του είδους.

Το μόνο αρνητικό, ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια, πήρε αρκετή δημοσιότητα και ειδικά τα Σάββατα μπορεί να πετύχεις διάφορους φασέους που δεν σέβονται ούτε τους μουσικούς, ούτε τους θαμώνες και με τη φασαρία που κάνουν χαλάνε το κλίμα.

Για πιο αυθεντική εμπειρία προτείνεται η επίσκεψη τις Τρίτες που έχει και λιγότερο κόσμο.

Πλέον η ταρίφα είναι 20€/άτομο (τελευταία επίσκεψη τον Οκτ) με απεριόριστο φαγητό και χύμα κρασί.
Panik
Με καλύπτει απόλυτα η γνώμη του "ταβερνοαλάνι".

Κάποιες φορές σημασία έχει η εμπειρία και όχι το τι τρως.

Προτείνεται για τη συνολική εμπειρία.
dokimastis
Έχω πάει αρκετές φορές μέχρι και τα '00ς. Γνώριζα τη φάση, την ιστορία κτλ και τη φάση με τη μουσική.

Και ξαναπήγα προχτές Σάββατο βράδυ, Απρίλιος '22. Πλέον λειτουργεί και Σάββατο βράδυ.

Αν αντέχετε το ότι είναι όλοι ο ένας πάνω στον άλλον (κανένα υγειονομικό μέτρο) και ότι καπνίζουν όποιοι και όσο θέλουν, και το ότι πλέον έχει ζέστη και τρέχει και λίγος ιδρώτας.. Και αν κρατιέστε και δεν επισκεφτείτε τουαλέτα εκ του σύνεγγυς, και αν δεν σας πειράζει που θα παρκάρετε στου διαόλου και θα έχετε σίγουρα και ανηφορίτσα πριν ή μετά...

Τότε είναι μια εξαιρετική φάση κυρίως λόγω της μουσικής και της παρέας! Πραγματικά αυτά τα δύο με κράτησαν ως αργά. Εξαιρετικό μπουζούκι από τον κύριο Χρήστο, πολύ καλή συνοδεία κιθάρας, καλές φωνές, παρεΐστικο, κοινοβιακό συνωμοτικό κλίμα.. Το φαγητό μέτριο προς καλό, καλύτερο από όσο περιμένεις (ειδικά τα μπιφτέκια, σκέτα, καθαρός κιμάς) και σε αφθονία (φέρνουν και φέρνουν μερίδες). Το φαγητό παλιά ερχότανε από τις Καμάρες, το θυγατρικό τους μαγαζί, αλλά τώρα μαγειρεύεται επί τόπου, μου είπαν. Το κρασί είναι νερωμένο για να κάνεις συνέχεια "γεια μας!". Στο τέλος όλοι δίνουν μια συμμετοχή γύρω στα 17-18ε, όσο και να φας.

Χαρακτηριστικά μου άρεσαν 2 μεγάλα μπρέικ που κάνουν στη μουσική, ένα με μια μουσική "Ιλιάδα" βωμολοχική (δεν το ήξερα μελοποιημένο) και ένα αφιέρωμα στον Θεοδωράκη με τρία "off" τραγούδια από το Άξιον Εστί (σβήνουν και τα φώτα και γίνεται ένα κλίμα κατάνυξης).

Για τους λάτρες του είδους και ειδικά αφιερωμένο στον φίλο Σταύρο, που δεν βλέπω τα ίχνη του πουθενά εδώ γύρω.. :)
Προσοχή! Τα σχόλια που ακολουθούν γράφτηκαν πριν από 4 χρόνια τουλάχιστον.
Ο χαρακτήρας του καταστήματος πιθανόν να έχει αλλάξει από τότε και επομένως ενδέχεται τα σχόλια να αποκλίνουν από τη σημερινή πραγματικότητα.
Alexandros
Αν η τουαλέτα του είναι έτσι, η κουζίνα πώς θα είναι...;
klitemnistra
http://parallaximag.gr/life/domna-taverna-thrylos-stin-ano-poli-tis-thessalonikis
timos zisis
το επισκεφθηκαμε προσφατα και μειναμε με τις καλυτερες εντυπωσεις. πολη καλη ατμοσφαιρα που δημιουργειται απο το χωρο, τους θαμωνες και οσους δουλευουν εκει. γενικα δεν εχει μονο κρασι το οποιο ειναι και το μοναδικο που παραγγελνεις αφου τα φαγητα απλα τα φερνει. απο φαι δεν ηταν τιποτα το ιδιαιτερο, οχι οτι ηταν κακο, αλλα δεν μας απασχολησε και πολυ. γενικα πολυ καλο σαν εμπειρια.
alex
Λειτουργεί τώρα με την ευθύνη του Κώστα( γιος του Τάκη ). Το μενού παραμένει το ίδιο ( ρεβύθια, σαλάτα, ψητά κρέατα και κρασί - όσο καταναλώσεις), πελάτες και μουσικοί οι ίδιοι σταθεροί, αλλά έχει πολύ μεγάλη διαφορά στην ποιότητα.Είναι όλα πολύ καλύτερα. Το κινητό δεν πρέπει να ισχύει και μάλλον πρέπει να κλείσει καποιος πριν πάει.
Θοδωρής
Κάναμε μια απόπειρα να το επισκεφτούμε χθες αλλά πήγαμε νωρίς και πεινασμένοι και μας είπαν ότι τα κρεατικά σερβίρονται μετά τις 10:00. Όταν ζήτησα τηλέφωνο μου έδωσαν ενα κινητό 6980230917.
Βικτωρ Τ.
Καλτ στεκι.
ταβερνοαλάνι
"Έφυγε" το αφεντικό της "Δόμνας"
http://www.salonicanews.com/2010/03/blog-post_3430.html

http://www.youtube.com/watch?v=mInZ3fOs0rE
Τελευταία επεξεργασία: από ταβερνοαλάνι
dmn
Μια απο τις πιο ιστορικες ταβερνες στην Θεσσαλονικη. Νοστιμο φαγητο , δεν παραγγελνεις , σου φερνουν το μενου.Καταπληκτικο κλιμα, ζεστο φιλικο, με λαικα (ζωντανα)τραγουδια οπου ολο το μαγαζι γινεται μια παρεα, σαν απο αλλη εποχη. Εχουν περασει απο αυτη την ταβερνα πολλες προσωπικοτητες της τεχνης , της πολιτικης κλπ. Σημερα, ανοιγει καθε Τριτη για φιλους και θαμωνες.